Vědci do dalekého vesmíru vyslali signál. Překvapilo je, že dostali odpověď

Signál z vesmíru zachytili vědci z americké agentury NASA. Byla to přímá odpověď na jiný signál, který pokusně vyslali do vesmíru. A jak uvádí portál CNN, odpověď z kosmu je naplnila nadějí.

Nejedná se však o zprávu mimozemské civilizace nebo jiného inteligentního života. Signál vyslala sonda Voyager 1, která se v současnosti nachází hluboko v kosmu. Pro vědce to je ale velmi dobrá zpráva.

[chooze:article;value:533079]

Voyager, který vyletěl na svou pouť vesmírem v roce 1977, totiž vědce pravidelně zásoboval zprávami o své poloze a stavu. Před několika měsíci se ale sonda odmlčela a od té doby o ní neměli žádné zprávy, píše portál Space.

Odpověď na signál, kterou Voyager vyslal zpět, je povzbudila. Problémy, které sonda měla a které jí bránily v posílání aktuálních informací, totiž zřejmě pominuly. Stařičký modul, který se má nacházet zhruba 24 miliard kilometrů od Země, tak může po dlouhých potížích opět pokračovat ve své práci.

Voyager 1 a jeho sesterská sonda Voyager 2 jsou v provozu už 46 let. Cílem programu je studium vesmíru mimo Sluneční soustavu. Dlouhá mise obou družic poskytla astronomům cenná data o planetách i v naší soustavě. Voyager 1 opustil Sluneční soustavu v roce 2018 a je nejvzdálenějším člověkem vyrobeným předmětem od Země.

Musk vyslal do vesmíru další raketu. Největší kosmickou loď všech dob ale ztratil:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.