Poslanci řeší prodej regulovaných látek přes internet. Kupce si dvakrát prověří

Systém takzvaného dvojího ověření věku, tedy při prodeji i doručení. Tak by měl fungovat prodej regulovaných psychomodulačních látek. Koalice s opozicí se shodly, že to bude součástí připravovaného zákona o psychomodulačních látkách. Do budoucna by se tak nemusel prodávat ale jen kratom nebo HHC.

"Jakmile ten systém nastavíme, otestujeme a budeme vědět, kde má mouchy a v čem funguje, tak ho budeme moci zavést i na další návykové látky. Za mě je jako první alkohol," řekla místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová.

Piráti, ale například i národní protidrogový koordinátor už teď mluví i o tom, že by v budoucnosti díky systému dvojí kontroly mohl fungovat i online prodej konopí. "Pokud bychom přešli k regulaci konopí, tak to půjde aplikovat i v tomto případě," dodala Kocmanová.

[chooze:article;value:544920]

Prodejců kratomu by se zavedení systému dvojího ověření věku zřejmě týkalo už od příštího roku. "Z ekonomického hlediska to bude stát o nějaké korunové náklady víc, ale to je úplně zanedbatelné. Z nějakého morálního nebo etického hlediska se ta šance, že se to dostane do rukou dětem a mladistvým, o hodně zmenšuje," argumentoval mluvčí Česko-slovenské asociace za kratom Lukáš Pfeffer.

Systém dvojího ověření věku už ale v praxi funguje. Používají ho například někteří prodejci alkoholu, nebo třeba elektronických cigaret. Není ale vyžadovaný zákonem. Poslanci všech parlamentních stran, tedy vedle vládní koalice i ANO a SPD, se ale shodli i na dalších úpravách, které chtějí přidat do zákona o psychomodulačních látkách, který teď ve Sněmovně čeká na druhé čtení.

Jde například o zákaz reklamy na tyto látky v jiném místě než ve specializované prodejně. Sněmovna by zákon o psychomodulačních látkách měla ve druhém čtení projednat příští měsíc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.