U voličů stále vede hnutí ANO. Na síle ale nabírá i STAN, ukázal průzkum

Hnutí ANO jasně vede. Ve volbách by nyní získalo 31 procent hlasů. Vyplývá to z nejnovějšího volebního modelu agentury Median. Podle ní je hnutí ANO nejčastější volbou lidí ve věku 45 a více. V kategorii 65 a více let by jej volila téměř polovina voličů.

ANO je na prvním místě u všech vzdělanostních skupin, výjimku tvoří pouze vysokoškolsky vzdělaní, u kterých je na druhém místě. Prvenství si u absolventů vysokých škol drží ODS, která v průzkumu získala 12,5 procenta.

[chooze:article;value:542733]

​Třetí místo zaujímají Piráti s 11 procenty, čtvrté SPD s 9,5 procenta a jen o půl procenta méně, tedy 9 procent, má hnutí STAN, které si polepšilo o dva procentní body. Právě hnutí STAN posiluje zejména díky nejmladším voličům do 24 let, u kterých je na třetím místě, a to po Pirátech a ANO.

"Za jeho nárůstem mohou stát změny v dlouhodobé kampani i nestálost části mladších voličů," vysvětluje Median. Ke STAN se navíc uchyluje více než třetina bývalých voličů koalice SPOLU. V únoru by se do Poslanecké sněmovny dostala i TOP 09, která získala 5,5 procenta hlasu.

​Následují strany SOCDEM se 4,5 procenta a KSČM se 4 procenty, které si oproti minulému šetření vyměnily pořadí. Osmou příčku zaujímá KDU-ČSL se 3 procenty. Stejný počet, tedy 3 procenta, získala i Přísaha. Podpora PRO 2022 nepatrně poklesla, naopak podpora Zelených lehce vzrostla.

Obecně by se voleb do Poslanecké sněmovny v únoru zúčastnilo 51,5 procenta respondentů, což je o něco méně než v minulém šetření. Dalších 8,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Jasno má i dalších 28,5 procenta dotázaných, kteří by k volbám určitě nešli.

[chooze:poll;value:59b0cf5f59a6217a35b53f249ab80f96cb7701aa]

Babišovi unikl e-mail, chtěl citlivé údaje o Lipavském. Jsem znechucen, říká ministr:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.