Rusové budou volit svého prezidenta. Očekává se, že zvítězí Putin

Předpokládaná volební účast až 90 %, ale už teď jasný výsledek. Nikdo nepochybuje o tom, že Vladimir Putin bude znovu prezidentem. Ruský vládce, který je prezidentem nepřetržitě od roku 2012, vyzval lid, aby přišel k urnám. Mimo jiné řekl, že účast ve volbách je projevem vlasteneckého cítění. Putin protivníky de facto nemá. Ale formálně se o křeslo ucházejí další tři kandidáti. Nejsou to straníci Putinova Jednotného Ruska, Kreml ale podporují.

"V pátek 15. března se po celé naší obrovské zemi otevřou volební místnosti. Začne třídenní volební období pro volbu ruského prezidenta. V Rusku se koná již po osmé, což ukazuje na nedotknutelnost jednoho ze základních principů demokratického státu, kterým jsou pravidelnosti voleb," nechal se slyšet Putin.

[chooze:article;value:545061]

Po osmé se sice volby prezidenta v Rusku konají, od roku 1991 měla ale Ruská federace vlastně vládce jen dva, a to včetně Putina. Od roku 1991 do roku 1999 Borise Jelcina a pak už Kreml obsadil Putin. Jen v letech 2008 až 2012 dosadil do křesla Dmitrije Medveděva, který byl podle mnohých jen jeho loutkou.

Rusku vládne Putin v podstatě autoritářsky. Funkční období prezidenta je šest let a podle ústavy nesměl být prezident zvolen vícekrát než dvakrát za sebou. Vladimir Putin přesto kandiduje po páté. Jeho současná kandidatura je umožněna dodatky ústavy, které si sám podepsal.

Volit se bude i na okupovaných územích na Ukrajině nebo na Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014. "Svůj názor na Putina nikdy nezměním. Jsem přesvědčen, že je to vůdce, který povede Rusko k vítězství. Stále nás vede dopředu a nahoru, a to bez ohledu na to, co říkají v zahraničí,“ má jasno obyvatel Sevastopolu Sergej Gorbačov.

Ruská opozice je za více než 20 let Putinova stále represivnějšího režimu v podstatě v troskách. Její představitelé jsou v exilu, ve vězení nebo mrtví. Přesto někteří stoupenci nedávno zavražděného, asi nejhlasitějšího kritika Kremlu, kterým byl Alexej Navalnyj, chtějí u voleb provést speciální volební operaci. Lístky roztrhat nebo na ně psát jméno Navalného.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.