Umělecký svět v slzách. Zemřela nejúspěšnější malířka v historii

[chooze:gallery;value:35101]

Smrt talentované prasečí samice oznámila její majitelka Joanne Lefsonová, píše portál New York Post. Právě ona tehdy půlroční prasátko zachránila v roce 2016 jen pár týdnů před tím, než by samička putovala na jatka.

Následně zvíře převezla na stanici organizace Farm Sanctuary SA v jihoafrickém Franschhoeiku. Tam nachází azyl zachráněná hospodářská zvířata. Brzy se ukázalo, že Pigcasso se zajímá o umění. Jediné, co ve své stáji nezničila, byly totiž štětce. "Zaujal mě její zájem a rozhodla jsem se zjistit, jestli by nechtěla malovat. Upravila jsem štětec, aby seděl do její tlamy. A netrvalo dlouho a Pigcasso tvořila umění na plátno," popsala Lefsonová.

Od té doby prasečí umělkyně namalovala řadu obrazů, které se prodaly dohromady za více než milion dolarů. Její díla vlastní dokonce i řada celebrit, mezi nimi například herec Ed Westwick nebo tenista Rafael Nadal, uvedl portál Daily Mail.

Nejúspěšnější v historii

Podle médií se jedná o nejúspěšnějšího nelidského umělce ve své historii. V roce 2021 se její obraz Wild and Free prodal za 20 tisíc liber (zhruba 600 tisíc korun), což je rekordní částka v případě díla vytvořeného zvířetem.

Už v roce 2018 se dokonce Pigcasso stala první zvířecí umělkyní, jejíž díla mohli zájemci spatřit na samostatné výstavě v Kapském městě. Od té doby pak vystavovala také v řadě dalších států po celém světě, například v Německu, Nizozemsku, Francii nebo Spojeném království.

[chooze:article;value:387906]

Nadané prasátko se ale v poslední době potýkalo s vážnými zdravotními problémy. Pigcasso trápila revmatoidní artritida. Kvůli dalším potížím s páteří byla dokonce chromá na obě zadní nohy. "Je nám velmi líto, že odešla tak inspirativní postava v oblasti ochrany zvířat. Ale také oslavujeme dobře prožitý život a vše, co změnila," uvedla Lefsonová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.