MAPA: Na Česko udeřila ostrá změna počasí. Déšť bičuje Moravu, někde i sněží

Od pondělního večera sužuje Česko vydatný déšť. Jen během úterního rána napadlo ve východní polovině našeho území 5 až 30 mm srážek, a to s maximy v oblasti Českomoravské vrchoviny a jižní Moravy.

Pršet navíc jen tak nepřestane, naopak bude deštivé počasí na většině našeho území pokračovat i během celého úterka. Odpoledne se srážky přesunou i na Moravu a do Slezska. "Naprší opět v průměru 5 až 25 mm," uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

K jihovýchodu postupuje směrem ze střední Evropy tlaková níže a po její zadní straně k nám navíc začne proudit chladnější vzduch od západu. Nejvyšší denní teploty se mají vyšplhat na 6 až 10 °C, v Polabí a na severozápadě Čech má být dokonce 10 až 13 °C. V 1 000 metrech na horách pak jen kolem 4 °C.

[chooze:article;value:545489]

​Nejvíce deštivo má být na Českomoravské vrchovině a na severu Moravy. V Jeseníkách v nejvyšších hřebenových polohách mají dokonce srážky přecházet ve sněhové. Přiložená mapa ČHMÚ ukazuje předpokládanou sumu srážek během úterý a v noci na středu.

​Právě během noci na středu i během celého dne se mají deště odsunout ještě více na východ naší republiky. Tam by měly začít postupně slábnout a ustávat. "Vydatněji bude nadále pršet zejména v oblasti východních hor a Beskyd, na hřebenech bude opět sněžit," dodává ČHMÚ.

Středeční obloha bude povětšinou oblačná až zatažená, ráno na západě a večer v Čechách by se místy mohla změnit v polojasnou. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 9 až 13 °C. Mírný severozápadní až západní vítr o rychlosti 2 až 5 m/s by měl během dne slábnout.

Na Evropu udeřila silná bouře Monika. Ve Francii zabíjela, ovlivní počasí i v Česku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.