Dovolená ve Španělsku se může zásadně změnit. Vláda přišla se šíleným návrhem

Ve Španělsku chystají před letní sezónou zásadní změny. Levicová vláda se rozhodla zastavit pulzující noční život a zkrátit otevírací dobu restaurací a barů, napsala agentura AFP.

S nápadem přišla vicepremiérka a ministryně práce Yolanda Díazová. Důvodem tohoto rozhodnutí je, že práce po 22. hodině může podle ní představovat riziko pro duševní zdraví.

"Zvyk nechávat restaurace otevřené do pozdních nočních hodin je šílenství. Země, kde jsou restaurace a bary otevřené v jednu hodinu ráno, není rozumná," cituje Díazovou deník El País. Podle listu statistika přitom ukazuje, že ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie se právě ve Španělsku pracuje nejčastěji pozdě večer nebo v nočních hodinách. 

[chooze:article;value:541753]

​Ministerstvo práce už připravuje "racionalizaci" pracovní doby ve Španělsku. Yolanda Díazová dodala, že práce pozdě večer a v noci má neblahý dopad na zdraví zaměstnanců, a navíc by podle ní měla být lépe placena.

Její slova vyvolala okamžitou reakci opozice, ale i podnikatelů. Isabel Díazová Ayusová, předsedkyně regionální vlády v Madridu, ministryni práce na sociálních sítích obvinila, že chce, aby se lidé "nudili a zůstali doma". Deník Guardian připomněl, že právě Ayusová byla ta, která i během pandemie koronaviru naléhala, aby bary a restaurace v Madridu zůstaly otevřené.

"Španělsko má nejlepší noční život na světě s ulicemi plnými života a svobody. A to také poskytuje zaměstnání," pokračovala Ayusová. "Chtějí, abychom byli puritáni, materialisté, socialisté, bez duše, bez světla a bez restaurací, protože to tak cítí," dodala jedna z největších kritiček nynější vlády.

Španělská vláda, kterou tvoří koalice socialistů a levicové formace Sumar, chce běžnou pracovní dobu zkrátit ze 40 na 38,5 hodiny týdně. Jejich ambicí je do konce volebního období zkrácení dokonce na 37,5 hodiny. O zkrácení chce ministryně Díazová jednat s odbory a podnikatelskými sdruženími. 

O dovolenou má zájem rekordní počet Čechů. Kupují hlavně luxusní pobyty (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.