Bill Clinton dostal státní vyznamenání. Je velká osobnost českých dějin, řekl Pavel

[chooze:gallery;value:35087]

​Přesně ve 12 hodin převzal Bill Clinton od českého prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání. Konkrétně Řád T. G. Masaryka I. třídy. Již od roku 1998 je Clinton držitelem Řádu Bílého lva, který tehdy obdržel ve Washingtonu od prezidenta Václava Havla. Clinton byl prezidentem v letech 1993 až 2001, a měl tak významný vliv na vstupu ČR do NATO v roce 1999.

Právě jeho tehdejší roli ve svém proslovu zmínil prezident Pavel. "Je mi velkou ctí, že vám dnes mohu předat vysoké státní vyznamenání při příležitosti 25. výročí vstupu Česka do NATO. Jste bezpochyby osobností, která se zapsala do moderních dějin nejen České republiky, ale i celého evropského regionu," řekl Pavel. 

"V USA, Evropě i v Česku se vedla zásadní debata, jestli, kdy a do jaké míry NATO vůbec rozšířit. Konečné rozhodnutí vyžadovalo nejen obrovské odhodlání všech zúčastněných, ale také odvahu toto rozhodnutí prosazovat. Vy jste tyto vlastnosti měl a s spolu s vámi i náš tehdejší prezident Václav Havel," dodal prezident. Zmínil také důležitou úlohu tehdejší americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové.

Důležitá konference

​Ve Španělském sále Pražského hradu se v úterý při příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO koná již 11. ročník konference "Naše bezpečnost není samozřejmost". Během dopoledne na ní promluvili členové vlády a odpoledne hovořil také český prezident Petr Pavel. Po něm vystoupil také Clinton, který ve svém projevu opakovaně zmínil Václava Havla. 

Jedním z prvních řečníků byl po deváté hodině premiér Petr Fiala (ODS). Na úvod svého vystoupení mluvil zejména o nakoupení 24 letounů páté generace F-35, který je nejvýznamnějším projektem v historii Armády ČR. Letouny Česko vyjdou na 150 miliard korun. "Nesmíme zapomínat, že jde o zabezpečení vzdušného prostoru České republiky na velmi dlouhou dobu. Tato akvizice by měla pokrýt naše potřeby až do 60. let tohoto století," řekl Fiala. 

[chooze:article;value:545756]

​Druhým tématem Fialova proslovu byla podpora Ukrajině. "Bohužel nenastal výrazný posun, který by nám dával naději, že boje brzy skončí. Pravděpodobnější scénář je pokračování vyčerpávající války," uvedl premiér. Zdůraznil i další podporu pro napadenou zemi. "Nesmíme se dívat stranou, když je náš soused napaden. Děláme to pro Ukrajinu, ale děláme to i pro sebe," řekl Fiala. 

Premiér také oznámil, že vedle závazně potvrzených nákupů 300 000 kusů munice pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno ještě dalších zhruba 200 000 kusů. "Považuji to za velký úspěch a mám z toho radost," dodal premiér. Podle něj v tomto konfliktu nelze být nestranný, protože Ukrajina nic nevyprovokovala a pouze se brání. "Žijeme v mimořádně bezpečné zemi a jsme na to hrdí. Není to samozřejmost a je na nás, jakou budoucnost si zvolíme," dodal na závěr.

O ocenění Billa Clintona promluvil na TN Live politolog Lukáš Jelínek. Cliton by podle něj strčil do kapsy Trumpa i Bidena:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.