Univerzitám někdo vyhrožuje střelbou. Policie evakuovala kampus v Hradci

Anonymní výhrůžka střelbou přišla v pondělí ráno na e-mail šesti vysokých škol. Podle vyjádření Karlovy univerzity anonym požadoval výkupné.

Navzdory původním informacím odpoledne policie evakuovala studenty na Univerzitě Hradec Králové. "Na základě přijatého poznatku ve vztahu k výhružnému e-mailu jsme přistoupili k evakuaci studentů z budovy fakulty informatiky v ulici Hradecká, kde byla přerušena výuka," napsali policisté na síti X.

Později policie informovala, že evakuace se týkala více budov. "Evakuován byl celý univerzitní kampus Na Soutoku v Hradecké ulici," upřesnila na síti X.

"Na Univerzitě Hradec Králové právě probíhá evakuace budov. Veškerá výuka a další aktivity ve všech budovách univerzity jsou pro dnešní den zrušeny," uvedla hradecká univerzita na síti X. Doplnila také, že zřizuje krizový štáb.

[chooze:article;value:535547]

Podle pozdějšího vyjádření policie na síti X jsou ale budovy bezpečné. "Přijatý poznatek jsme řádně prověřili a zjistili, že se nezakládá na pravdě. Zásahová jednotka včetně prvosledových hlídek a psovodů prohledala všechny prostory kampusu," uvedla.

"Dnes byl na Západočeskou univerzitu doručen e-mail, kde neznámý pachatel vyhrožuje opakováním prosincového útoku na blíže neurčenou univerzitu," napsala mluvčí plzeňské ZČU. Dodala, že v e-mailu požadoval zaslání bitcoinů. "Jedná se o univerzity po celé České republice," řekla TN.cz policejní mluvčí Eva Kropáčová.

"Po oznámení o potenciální hrozbě směřující k několika univerzitám, ve které anonym vyhrožuje střelbou, jsme ihned začali činit kroky k zajištění bezpečnosti všech možných dotčených objektů," uvedla na síti X policie. Univerzita Karlova informovala, že nebezpečí nehrozí a není plánovaná evakuace. Podobně se vyjadřovaly i další vysoké školy.

"Výhrůžka nesměřuje k dnešnímu dni, nyní komunikujeme se všemi dotčenými univerzitami a následně budou nastavena bezpečnostní opatření, a to i na základě vyhodnocení všech rizik," oznámila policie dopoledne na síti X. Dodala, že se kriminalisté snaží pachatele vypátrat.

Prezidenti Pavel a Macron uctili památku obětí střelby na FF UK:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.