Oscary ovládl film Oppenheimer. Získal sedm sošek

Stejně jako loni galavečerem provázel moderátor Jimmy Kimmel, pro kterého to bylo už čtvrté moderování Oscarů, informuje CNN. Při vyhlašování jednotlivých kategorií mu pak asistovali například Steven Spielberg, Jennifer Lawrenceová, Al Pacino nebo Michelle Pfeifferová.

Předávání Oscarů je již dlouho nejen nejočekávanějším okamžikem světové kinematografie, ale také událostí roku na červeném koberci. Pečlivě se na ni připravují návrháři a stylisté, kteří oblékají ty největší filmové hvězdy.

[chooze:article;value:494694]

První ocenění za kategorii nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli putovalo do rukou herečky Da'Vine Joy Randolphové za roli v komediálním dramatu Zimní prázdniny (The Holdovers). "Modlím se k Bohu, aby se mi to podařilo více než jednou," řekla dojatá Randolphová ve své děkovné řeči. "Děkuji vám, že jste mě viděli."

Sošku za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli si převzal Robert Downey Jr. Cenu získal za roli v biografickém filmu Oppenheimer, kde hrál Lewise Strausse, muže, jenž chtěl zničit titulní postavu. Jeho role byla označena za jeden z jeho nejlepších výkonů. "Rád bych poděkoval svému hroznému dětství a Akademii," pronesl před publikem. Je to jeho první Oscar. Své další nominace proměnil film Oppenheimer mimo jiné i v kategorii za nejlepší střih, nejlepší kameru, nejlepší původní hudbu a režii.

Za nejlepší mužský herecký výkon ocenila Akademie filmového umění a věd 47letého Cilliana Murphyho, který si zahrál otce atomové bomby J. Roberta Oppenheimera v titulní roli snímku Christophera Nolana. Byla to jeho první nominace na Oscara a hned i vyhrál.

V hlavní ženské kategorii si sošku odnesla Emma Stoneová díky odvážnému ztvárnění Belly Baxterové ve filmu Chudáčci. Pro herečku je to již druhý Oscar za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. První získala v roce 2017 za film La La Land.

[chooze:article;value:545167]

​Nejlepším filmem byl vyhlášen Oppenheimer, který tak s přehledem opanoval letošní Oscary. Producentka Emma Thomasová přiznala, že vyhrát tuto cenu je splněný sen, a pochválila režiséra a svého manžela Christophera Nolana za jeho talent. "Je skvělý. Je jedinečný," řekla Thomasová. Zároveň poděkovala hercům a štábu za jejich klíčovou spolupráci při natáčení filmu.

Oscara za nejlepší mezinárodní celovečerní film získal snímek Zóna zájmu režiséra Jonathana Glazera. Hlavní role si zde zahráli němečtí herci Christian Friedel a Sandra Hüllerová v rolích nacistického velitele Rudolfa Hösse a jeho ženy Hedviky. Tento film zvítězil i v kategorii za nejlepší zvuk. Cenu za nejlepší vizuální efekty získal film Godzilla minus jedna a nejlepším celovečerním dokumentárním filmem byl vyhlášen film o válce na Ukrajině 20 dní v Mariupolu.

O vtipný moment se v závěru večera postaral moderátor Jimmy Kimmel, který se opřel do Donalda Trumpa, když reagoval na jeho příspěvek na sociálních sítích. "Bylo mi řečeno, že máme asi minutu navíc, a já jsem na něco opravdu pyšný a chtěl jsem se zeptat, jestli bych se s vámi o to mohl podělit. Právě jsem dostal recenzi," řekl Kimmel, načež vytáhl telefon a nahlas přečetl, co Trump napsal. 

"Byl někdy na Oscarech horší moderátor než Jimmy Kimmel? Jeho zahájení bylo projevem podprůměrného člověka, který se příliš snaží být něčím, čím není a nikdy nemůže být. Zbavte se Kimmela a možná ho nahraďte dalším vymytým, ale laciným 'talentem' ABC Georgem Slopanopoulosem. Díky němu by všichni na jevišti vypadali větší, silnější a okouzlující," zněl Trumpův post.

Kimmel na jeho příspěvek reagoval slovy: "No, děkuji vám, pane prezidente Trumpe. Děkuji, že se díváte, překvapuje mě, že jste stále – už jste venku z vězení?"

Herec Ryan Gosling to na Oscarech pořádně rozjel. V růžovém zazpíval známou píseň:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.