Dřívější důchody budou jen pro vybrané. Jurečka stanovil čtyři podmínky

Profese v Česku se dělí celkem do čtyři kategorií podle náročnosti, kdy ta čtvrtá zahrnuje nejnáročnější povolání. Možnost předčasného důchodu podle návrhu ministra Jurečky by se týkala jen části třetí kategorie, a to těch povolání, které plní některé z vybraných čtyř parametrů – fyzická zátěž, vibrace, zátěž chladem a zátěž teplem.

Jenomže, jak upozornili odboráři z ČMKOS, kteří s návrhem nesouhlasí, kategorií je celkem 12. Patří tam například i chemické látky, psychická zátěž, zraková zátěž a další. Na podrobný výpis se můžete podívat níže:

​U některých povolání tak může vznikat dělení, kdy někteří nárok na dřívější důchod mít budou a někteří ne. Jedním z takových jsou zdravotní sestry. "Rozdíly jsou v tom, jestli sestra pracuje ve vícesměnném nebo v jednosměnném provozu, tam je rozdílnost i v zátěži. Ideální stav by byl, aby to mohlo být pro všechny sestry, ale musíme být realisté, je jasné, že pro všechny to možné není," přiblížila prezidentka České asociace sester (ČAS) Martina Šochmanová, která pracuje jako hlavní sestra a náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči a kvalitu v pražském IKEMu.

"Pokud máme diferenciovat, tak to musíme vzít podle obtížnosti a zátěže. Sestra, která pracuje v ambulantním provozu v jednosměnném provozu, má tu zátěž menší, ale neříkám, že její důležitost je menší, to v žádném případě, ale zátěž na organismus a na ni je menší než u sestry, která pracuje v nepřetržitém třísměnném provozu o víkendech, střídá denní a noční služby a pracuje i ve svátky," doplnila Šochmanová.

[chooze:article;value:544226]

Náročná administrativa

Jenomže rozhodnutí rozdělit třetí kategorii na ty, kteří na předčasný důchod mají nárok a na ty, kteří ne, přináší i další problémy, jak upozornila generální ředitelka největší české personální agentury ManpowerGroup a prezidentka Asociace personalistů Jaroslava Rezlová.

"Není mi jasné, jak se bude potom dohledávat. Pokud někdo bude mít náročné povolání, tak si požádá o předčasný důchod, a potom to bude na úřadech, aby to vyhodnotily. Úředníci pak budou muset dohledávat u zaměstnavatelské firmy podklady, jestli to platí. Ten systém mi přijde administrativně i jinak velmi náročný. Plošné rozdělení by bylo daleko jednodušší," upozornila.

Podle Rezlové by měl být možný odchod do předčasného důchodu plošný pro všechna povolání ze třetí kategorie, nebo by se měly minimálně specifikovat další parametry.

Nesouhlas s postupem ministerstva deklarovala i Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR). "Není možné přijmout rozhodnutí o dřívějším odchodu do důchodu více než 300 000 zaměstnanců bez jakékoliv analýzy dopadů na dané zaměstnavatele a odvětví. Takovéto zásadní změny systému důchodového pojištění vyžadují alespoň elementární odbornou debatu, která nenastala. Důsledky takovýchto opatření mohou mít zásadní dopady na oblast nejen sociálních služeb, ale i zdravotnictví," vysvětlil prezident APSS Jiří Horecký.

[chooze:article;value:544071]

Záleží na rizikových faktorech

Rozdílné podmínky pro dřívější odchod na penzi se netýkají jen sester, ale i dalších povolání. Všechno záleží hlavně na tom, které z rizikových faktorů se konkrétního zaměstnance týkají.

"Při vymezování konkrétních profesí jsme vycházeli z jasných dat i z širokého mezinárodního srovnání. Postupujeme v souladu s Ministerstvem zdravotnictví a dalšími odborníky. Bereme to nyní jako výchozí stav, který můžeme v budoucnu doplňovat a aktualizovat. Základním principem je jednoznačný dopad na lidské zdraví, který není možné kompenzovat určitými pomůckami a nelze tedy daného zaměstnance jinak ochránit. V takovém případě tedy chceme, aby lidé měli možnost odejít do důchodu dříve," přiblížil Jurečka.

[chooze:poll;value:5318c08455b7e0b19ae2f96e5e256f3356bb1874;layout:tn_nova]

Odbory mají ke změnám v důchodové reformě výhrad. Podívejte se na rozhovor z Televizních novin na TV Nova s ministrem Jurečkou a exšéfem ČMKOS Josefem Středulou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.