Babišovi unikl e-mail: Chtěl citlivé údaje o Lipavském. Jsem znechucen, říká ministr

Citlivé informace týkající se ministra zahraničí Jana Lipavského měl poptávat bývalý premiér Andrej Babiš. Vychází to z e-mailové komunikace, o které jako první informoval portál Novinky. Babiš měl rozeslat zprávy svým spolupracovníkům.

Informace, o které měl Babiš zájem, se týkaly i ministrova soukromí. "Udělejte mi teze, podklady na toho zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba," stálo v e-mailu napsaném Babišem.

Jednalo se například o Lipavského životopis, cesty do zahraničí, ale také o členy jeho rodiny. "Má děti? Jazyky?" dotazoval se Babiš. Zároveň se měl Babiš zajímat také o snahu Pirátů odvolat ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) kvůli jeho schůzce s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Ministr Lipavský se už k e-mailům, které Babiš rozeslal o víkendu, vyjádřil. "E-mail se ke mně zprostředkovaně dostal a jeho obsah mě znechutil. Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice," prohlásil Lipavský.

[chooze:article;value:531186]

Na Babišovu spornou minulost v řadách StB naráží i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Starého psa novým kouskům nenaučíš. Andrej Babiš sice často mění názory, ale ne metody," reagoval na sociální síti X Rakušan.

Za estébácké označila Babišovy praktiky také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Jednou agent StB, vždycky agent StB. Andrej Babiš rád mluví o mafiánských praktikách, hlavně proto, že on sám v nich je mistr světa. V každé zemi na západ od nás by musel sám rezignovat nebo by jej k rezignaci donutili jeho spolustraníci," napsala na X Pekarová Adamová. 

Ostře se proti Babišovi ohradil také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). "Zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné, stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje. Že se toho dopustí exagent StB, ale není překvapivé. Tak si na to vzpomeňte, pane Babiši, až se zase budete stavět do role oběti," rozohnil se na sociální síti X Bartoš.

[chooze:article;value:537757]

Právě Babišův zájem o Lipavského rodinu měl být důvodem úniku e-mailu. Babiš podle Novinek zamýšlel poslat ho svému poradci, omylem ho ale doručil ekologickému aktivistovi Janu Rovenskému, který má shodné jméno. A právě ten měl Novinkám e-mail poskytnout s vysvětlením, že nechce, aby se děti a manželky politiků tahaly do politického boje.

Není to žádné kompro, říká Babiš

Babiš se pro portál vyjádřil, že se o žádné "kompro" nejedná. Poptával prý pouze informace pro své plánované vystoupení v Poslanecké sněmovně ohledně války na Ukrajině. "Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku, jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal," uvedl Babiš. 

Lipavský patří ve vrcholné politice mezi velké kritiky šéfa hnutí ANO. V nedělním vysílání pořadu České televize Otázky Václava Moravce dokonce o Babišovi prohlásil, že se stává pro Česko bezpečnostním rizikem. Podle Lipavského totiž podkopává českou obranyschopnost a narušuje mezinárodní vztahy.

Kritika přerušení jednání se Slovenskem. Jste jako malé děti, hřímal Babiš:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.