Smrtelná otrava želvím masem na Zanzibaru! Devět mrtvých, desítky dalších skončily v nemocnici

Maso mořských želv je na Zanzibaru považováno za delikatesu, ale při konzumaci masa některých druhů může dojít k úmrtí na chelonitoxismus, což je druh vzácné, ale smrtelné otravy jídlem, píše britský The Guardian. Toxicitu želvího masa pravděpodobně způsobují mořské řasy, kterými se tito plazi živí. Místní úřady proto jeho konzumaci zakázaly.

Dospělá osoba, která zemřela v pátek pozdě večer, byla matkou jednoho z dětí, které už otravě podlehlo dříve, uvedl lékař okresu Mkoani Dr. Haji Bakari. Podle něj lidé želví maso pozřeli už v úterý.

[chooze:article;value:517391]

Bakari řekl agentuře Associated Press, že laboratorní testy potvrdily, že všechny oběti jedly maso mořských želv.

https://twitter.com/guardian/status/1766642867248787576

Úřady Zanzibaru, který je poloautonomní oblastí východoafrické Tanzanie, vyslaly tým pro řešení katastrof vedený Hamzou Hassanem Jumou, který vyzval lidi, aby se konzumace mořských želv zdržely.

Juma Khatibu, předseda vesnice Bweni na tanzanském ostrově Mafia v Indickém oceánu, uvedl, že oběti kupovaly maso mořských želv od rybářů, přestože panovalo podezření, že by mohlo být jedovaté.

V listopadu 2021 zemřelo na ostrově Pemba po konzumaci želvího masa sedm lidí včetně tříletého dítěte a tři další byli hospitalizováni.

Ostrov Pemba tvoří v rámci Tanzanie spolu s ostrovem Zanzibar autonomní stát Zanzibar. Jeho populace čítá přes 400 tisíc obyvatel.

Hromadná otrava ve vietnamské restauraci. Desítky lidí hlásí vážné zdravotní potíže (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.