Nejkrásněji je na Vysočině. V anketě kraj porazil Prahu i jižní Moravu

Úchvatné UNESCem chráněné náměstí v Telči, unikátní kostel na Zelené hoře, krásná příroda. To jsou trumfy, které Vysočině vynesly letošní primát.

Vysočina byla známá hlavně jako kraj brambor, to už teď ale neplatí. "Když chci jít do přírody, tak stačí chvilka a jsem tam," poznamenal tamní obyvatel.

Víno, lidová muzika, Pálava. To, co jindy pomohlo jižní Moravě k vítězství, tentokrát stačilo v uvozovkách jen na stříbrnou medaili. Na třetím místě se umístily jižní Čechy.

S bronzem přitom jihočeši moc spokojení nejsou. Zasloužili by si prý vyhrát. "Na Vysočinu ani na Moravu my jezdíme," řekla jedna z jihočešek.

[chooze:article;value:541734]

U českých turistů překvapivě moc nezabodovala Praha. Skončila až jedenáctá, přestože v žebříčku kvality života je druhá hned za nedalekými Říčany.

Na úplném chvostu je pak Ústecký kraj. I když se krajina zničená těžbou a průmyslem revitalizuje, přesto zatím k výletům moc neláká. "Já doufám, že během roku dvou už na posledním místě nebudeme," vzkázala tamní obyvatelka.

Ke dnu kraj táhne například město Most. Podle indexu kvality života je to čtvrté nejhorší město v zemi hned za moravskoslezským triem Vítkov, Orlová a Karviná.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.