Evropu sežehnou brutální vlny veder. První předpověď na léto 2024

"Zatímco podmínky El Niño pokračují s nadprůměrnou povrchovou teplotou moře napříč středním a východním rovníkovým Tichým oceánem, celkový obsah tepla v podpovrchovém oceánu v rovníkovém Pacifiku klesl téměř na nulu," uvedli meteorologové z Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Podle meteorologů to signalizuje bezprostřední přechod na neutrální podmínky, a nakonec na jeho teplejší verzi La Niña, informuje portál M Live. "El Niño nebo La Niña mají značný vliv na globální počasí," potvrdila už dříve meteoroložka Dagmar Honsová.

První pohled na klimatické vyhlídky na nadcházející léto tak ukazuje, že teploty budou i nadále výrazně nadprůměrné a je dost pravděpodobné, že nás čekají extrémní vlny veder, píše web Fox Weather.

[chooze:article;value:545078]

"Na delší časové období máme k dispozici pouze sezónní výhledy počasí, které vydávají velká evropská a americká centra a ty počítají pro střední Evropu kladnou teplotní odchylku na léto," potvrdila Honsová. 

"Z toho lze usuzovat, že máme před sebou další teplotně výrazně nadprůměrné léto. Stejně jako tomu bylo v minulých letech. Vloni jednu vlnu veder za druhou skloňoval jih Evropy. Řecko to následně odneslo požáry," dodala. Například ve Velké Británii pak předloni poprvé v historii naměřili 40°C. 

Nadprůměrné teploty mají ale podle Světové meteorologické organizace globálně dorazit už zkraje jara. El Niño sice slábne, ale stále má ovlivňovat teploty a srážky i od března do května.

Zda se veder dočkáme takhle brzy i u nás, zatím není jasné. "Česko je od Tichého oceánu přece jen daleko a jeho jednoznačné dopady nejsou jednoznačně potvrzené," vysvětlila meteoroložka.

Na extrémní globálně nadprůměrné teploty už dříve upozorňovala britská národní meteorologická služba Met Office. "Očekáváme po sobě dva jdoucí roky, během kterých se budou lámat teplotní rekordy," uvedl klimatický vědec Nick Dunstone.

Meteorologové už znají předpověď na jaro. Největší překvapení přinese březen:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.