VÝSTRAHA: Do Česka se přihnal silný vítr. Může ničit domy a lámat stromy

Do sobotní 18. hodiny platí výstraha ČHMÚ před silným větrem pro části Pardubického kraje (Česká Třebová, Hlinsko, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Žamberk) a Vysočiny (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Nové Město na Moravě, Světlá nad Sázavou, Žďár nad Sázavou).

"Očekáváme čerstvý jihovýchodní vítr místy s nárazy nad 65 km/h," varovali meteorologové.

​Od nedělní 6. hodiny do pondělní půlnoci je pak výstraha v platnosti pro části Pardubického kraje (Česká Třebová, Hlinsko, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Žamberk) a celou Vysočinu a Jihomoravský kraj.

Vítr může lámat stromy a poničit budovy. "Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně," upřesnil ČHMÚ.

[chooze:article;value:545489]

Extrémní počasí panuje od sobotního rána na nejvyšší české hoře Sněžce, vítr tam ráno dosáhl rychlosti bezmála 119 kilometrů v hodině. To odpovídá síle orkánu. Horská služba vyzvala, aby se tam lidé vůbec nevydávali.

"Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezte túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," uzavřeli meteorologové.

Chmurný výhled počasí rmoutí jih Evropy. Lidé ani nevychází z domu, popsal Španěl:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.