Soudcům klesnou platy o asi 25 tisíc ročně. Začali se bránit žalobami

Žalobu proti snížení platu podal i prezident Soudcovské unie Libor Vávra. "Já jsem si to na peníze nepočítal, tady je otázka skutečně principu výpočtu toho platu," prohlásil.

Dosud soudci vydělávali trojnásobek průměrné mzdy. Nově jim plat klesl o šest procent. To je průměrně o dva tisíce korun měsíčně. "Zákon, který přijal změny v našich platech, popírá minimálně dva nálezy Ústavního soudu," uvedl Vávra.

Podle ministerstva spravedlnosti je ale úprava platů soudců v souladu s ústavou. Změny ministerstvo projednalo už loni se zástupci justice.

[chooze:article;value:544975]

"Snížení platové základny kopíruje růst průměrné nominální mzdy mezi lety 2021 a 2022. Konečný efekt tohoto optického snížení platové základny tak má za následek faktické zmrazení platů, nikoliv jejich nominální snížení,“ sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Třeba k Okresnímu soudu v Ostravě už přišlo 50 žalob soudců. "Rozhodli jsme se podat návrh na zrušení zákona, kterým byly provedeny platové restrikce soudců, k Ústavnímu soudu pro jejich rozpor s ústavním pořádkem," řekl soudce Jiří Šopek.

Nástupní plat soudce u nejnižšího stupně soudu je přitom přes 100 tisíc korun hrubého. Předseda Ústavního soudu má pak základní plat 330 tisíc korun měsíčně. Soudci mají nárok i na paušální náhradu svých výdajů a někteří i na naturálie.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.