Protesty zemědělců pokračují. Zablokovali kruhový objezd vedoucí do tří států

Polští, němečtí, ale i čeští zemědělci se rozhodli, že zablokují kruhový objezd nedaleko Hrádku nad Nisou, který vede do všech tří států. "Pracujeme zadarmo! Ještě rok a bude po nás. Z čeho budeme splácet půjčky, za co koupíme palivo a za co budeme žít?" popisoval situaci jeden ze zemědělců.

Polští zemědělci se tím nepárali. Například řidič českého kamionu se je jen marně snažil přesvědčit, aby ho pustili s tím, že veze čerstvé české mléko do Německa ke zpracování. Naopak řidič polského kamionu na druhé straně přechodu měl pro zemědělce pochopení. "Budu čekat, ale nevadí mi to. Podporuji je," prohlásil.

Během dvouhodinového protestu zemědělců se nikdo nedostal do Polska, Německa ani do České republiky. Pak zemědělci blokádu na 15 minut uvolnili, aby hranice opět na dvě hodiny uzavřeli. To se opakovalo až do večera.

[chooze:article;value:545287]

"Je to pokojný protest pod vlajkami všech účastníků. Nemá to žádný politický podtext. Jsme tu jen jako rolníci," vysvětlil Tadeusz Mochalski, starosta polského města Bogatynia.

Za polské a německé zemědělce se postavila i Agrární komora. "My plně stojíme za polskými a německými kolegy. My se nezúčastňujeme technikou," řekl Jiří Sameš z Agrární komory Libereckého kraje. "Protestujeme, protože se k nám vozí obilí bez cla, a tak odbyt toho našeho je nemožný," uvedl Mike Krause, jeden z německých farmářů.

Představitelé agrárních komor teď podepisují společné memorandum, kterým odmítají především bezcelní dovozy a také zelenou dohodu. Dokument odešlou všem představitelům svých vlád. A chystají další protesty. Například v příštím týdnu v Jablonci nad Nisou, kde se má konat výjezdní zasedání vlády.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.