Nová forma spoření na stáří. Banky o DIP hlásí velký zájem

Možnost odečíst si peníze do důchodových investic ze základu daně od první investované koruny. Takovou možnost Čechům od ledna nově nabízí takzvaný dlouhodobý investiční produkt. A Češi toho po prvotním oťukávání v posledních týdnech začali hojně využívat.

"Je poměrně velký zájem. Ze začátku roku to byl hlavně zájem o informace. Je to tak od konce ledna, kdy si ti lidé skutečně začali dlouhodobý investiční produkt zakládat," popsala vedoucí analytického oddělení společnosti Cyrrus Anna Píchová.

[chooze:article;value:542069]

"Registrujeme zájem prvních několik tisíc klientů. Začíná se nám to postupně zvedat," uvedl Marek Podrabský z investičního oddělení Raiffeisenbank. "Zatím si dlouhodobý investiční produkt sjednalo několik tisíc klientů," potvrdila mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Zájem je hlavně u lidí středního věku. "Někde mezi 50. až 55. rokem," upřesnil mluvčí ČSOB Petr Milata. "Druhá velká množina jsou lidé mezi 30 a 45 a zajímavé je, že tam je poměrně dost lidí mezi věku mezi 18 až 25 lety," dodal Podrabský.

Příspěvky do dlouhodobého investičního produktu mohou zaměstnavatelé zařadit i mezi benefity. A první z nich už to udělali. Zaměstnanci si tak mohou zvolit peníze na důchodové investice například místo příspěvku na stravu.

[chooze:article;value:539040]

"Zaměstnanci mají od února nově možnost použít na dlouhodobé investiční produkty své body z kafeterie," poznamenala mluvčí Kiwi Daniela Chovancová. "O zavedení dlouhodobého investičního produktu nyní uvažujeme. Povedeme o něm ještě jednání," řekla mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Aktuálně je možné si dlouhodobý investiční produkt založit u 23 finančních společností.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.