NASA ocenila českou fotku ďábelské komety. Na obloze ji můžete sledovat i vy

[chooze:gallery;value:35052]

​"V sobotu 9. března 2024 publikoval americký úřad NASA jako prestižní Astronomický snímek dne fotografii s názvem 'Comet Pons-Brooks in Northern Spring' (Kometa Pons-Brooks ze severního jara), jehož autorem je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě," oznámil ústav v sobotu.

Horálek zachytil kometu s galaxií v Andromedě 5. března nedaleko slovenského města Revúca. "Výsledný snímek vznikl jen díky velkému štěstí," poznamenal Horálek.

Kometě, která ozářila českou oblohu, se mnohdy říká ďábelská, a to kvůli takzvaným rohům. "Vznikají proto, že velké jádro komety má na svém povrchu neobvyklý 'zářez', který blokuje odtok kryomagmatu do vesmíru a způsobuje, že koma (plynný obal obklopující jádro komety, pozn. red.) roste nepravidelným tvarem," vysvětlil web Live Science.

[chooze:article;value:544978]

"Navzdory slibné předpovědi jsem musel ujet přes 300 kilometrů a pak jsem si uvědomil, že večer 5. března 2024 pravděpodobně nepořídím žádný snímek komety 12P/Pons-Brooks. Když jsem totiž dorazil do Telgártu na Slovensku, obloha byla beznadějně zatažená. Věděl jsem, že mám zhruba dvě hodiny na pořízení několika záběrů komety. Rychle jsem se rozhodl přesunout na jih, směrem k městu Revúca," popsal vznik snímku Horálek.

Celou cestu ale byla na silnici opravdu hustá mlha. Když konečně dojel do Revúce, obloha se projasnila.

"Ale tuto lokalitu jsem vůbec neznal, takže jsem jen těžko hledal místo s výhledem ke kometě. Nakonec, když už jsem to vzdával a vracel se zpět, objevila se přede mnou napravo cesta na pole. Tak jsem na ni najel, otevřel dveře a koukám, že mám perfektní výhled. Už jsem neztrácel čas, ustavil montáž a začal fotografovat naslepo. Až na snímcích jsem zjistil, že kompozice je vlastně moc pěkná, se vzdáleným stromem a mlhou osvětlenou projíždějícími auty," dodal.

Nakonec vznikl tento oceněný snímek:

​Kometu můžete podle astronomů sledovat na tmavé obloze mimo velká města i malými dalekohledy. Kometa se v následujících týdnech přesune k souhvězdí Berana, kde bude pozorovatelná od 27. března do 19. dubna. 

"Svou viditelnost na naší obloze pak 'zakončí' ve světle soumraku nad západním obzorem v souhvězdí Býka, v němž se také vytratí z našeho dohledu," uvedl Horálek. Ještě se zvýší její viditelnost, takže ji zkušení pozorovatelé mohou pouhýma očima najít jako slabou skvrnu. Více o pozorovatelnosti komety se dozvíte v tomto článku.

Na fotografiích bývá kometa mnohem výraznější než pouhýma očima. Vznikají totiž na místech bez světelného znečištění, objektivy jsou navíc o hodně citlivější než lidské oko.

[chooze:article;value:536904]

"Je třeba věnovat pozornost tomu, jak byly snímky publikované na internetu pořízeny. Udává se, že na plnoformátový fotoaparát, tedy takový, jehož čip má velikost kinofilmového políčka, spolu s 50mm objektivem se nejvíc přibližuje vnímání lidským okem, pokud jde o perspektivu a úhlovou velikost objektů. Můj snímek vznikl na 70mm objektiv, čili celá scéna je na něm asi 1,4x přiblížena oproti vnímání lidským okem," upozornil Horálek na facebooku.

Astronomický snímek dne NASA, kterým se v sobotu stal ten Horálkův, každý den pečlivě vybírají profesor Jerry Bonnel z Michiganské technologické univerzity a profesor Robert Nemiroff z Univerzity v Marylandu. Jejich výběr je jedním z nejuznávanějších na celém světě.

Sledování oblohy si letos užijeme. Čeká nás kometa, zatmění i meteorické roje (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.