Erdogan bouchl do stolu. Zelenskému řekl, jak musí skončit válka na Ukrajině

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan chce uspořádat mírové rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou. V pátek to uvedl během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Istanbulu. Turecko by mohlo podle listu Independent využít ke zorganizování summitu relativně dobré vztahy s oběma zeměmi.

"Uděláme maximum pro to, aby válka skončila a míru se dosáhlo vyjednáváním," řekl Erdogan citovaný Hlasem Ameriky a zopakoval, že Ankara podporuje suverenitu Ukrajiny. Zelenskyj ale prohlásil, že Moskva musí nejprve stáhnout svá vojska z území Ukrajiny.

[chooze:article;value:520901]

Turecku s jeho iniciativou nejde jen o blaho mezi znesvářenými zeměmi, hájí také své zájmy. Válka totiž způsobuje komplikace i státům v širším okolí konfliktu. Ankaře tak jde například o bezpečí námořní dopravy v Černém moři, kde se to jen hemží uvolněnými námořními minami.

Už krátce po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 a vypuknutí války uspořádalo Turecko schůzku mezi ruským a ukrajinským ministrem zahraničí. Tehdy však byla jednání neúspěšná.

Erdogan komplikuje vstup Švédska do NATO, má další podmínku (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.