Dana a Mirek žili devět let v plísních. Do lepšího jim pomohl darem soused

Úředníci zprvu opakovali, že manželé si za to mohou sami, že nevětrají a netopí. Chtěli jim ukončit nájemní smlouvu, aniž by je zajímalo, kde budou žít. Během natáčení ale starosta Peček slíbil, že město přijme opatření, aby byt plísní zbavilo. Plánoval malování.

Pro paní Danu a jejího manžela pana Mirka přišel velký den. Po reportáži TV Nova se daly věci do pohybu a oni se konečně přestěhovali do nového, čistého bydlení. Soused z firmy od vedle jim po zhlédnutí reportáže věnoval 40 tisíc korun na kauci požadovanou pronajímatelem jiného bytu. Umožnil tak manželům přestěhovat se do nájmu v přízemí rodinného domku sedm kilometrů od Peček.

Když stěhováci odnesli nábytek z původního bytu, hrůza se ukázala na plno. " Je to plesnivé, hrozně plesnivé. Asi pět kousků jde na vyhození," řekl pracovník stěhovací služby.

Byt v Pečkách opouští manželé po jedenácti letech. Z toho po devíti v plísních. Bývalá zdravotní sestra paní Dana a její manžel Mirek se už radnice doprošovat nemusí. Hlavně pryč ze zplesnivělého domu. Dorazili do obce nedaleko Peček, do nového domova "Jsme tady v novém, hezkém, slunném a hlavně v teple. Žádné plísně tu nejsou," libovala si Dana.

[chooze:article;value:542142]

Hlavní překážkou byla kauce. "Pomohl nám majitel sousední firmy. To tak koukáme na televizi a slyšíme ťukání na okno a řekl nám, že viděl reportáž a že nám dá na tu kauci. A ještě navíc je to Sparťan, a my Sparťani si musíme pomáhat, říkal," vyprávěl Mirek.

Nutno dodat, že nové bydlení není laciné. V plesnivém bytě města Pečky manželé platili se vším všudy devět tisíc korun měsíčně, v novém to bude šestnáct tisíc korun. "Na to padne celý můj důchod," přisvědčila Dana.

I další nájemníky stejného domu v Pečkách trápily plísně, tak jsme se zeptali pana starosty, co s tím město bude dělat. "Ten byt budeme sanovat speciálním nátěrem a bude následovat zateplení těch bytů, ale to bude chvíli trvat. Nemáme na to utvořenou projektovou dokumentaci. Určitě se budeme snažit požádat o dotaci. Je to vázané na rozpočtové věci a rozhodnutí zastupitelstva. V příštím roce by se na tom zateplení dalo už pracovat," sliboval starosta Peček Milan Paluska (ODS).

Případ z Peček potvrdil, že člověk nemá rezignovat, i když už nezbývá tolik sil. Zároveň ale poukázal i na další velký problém. Vysoké kauce požadované vlastníky bytů nebránily v přestěhování jen manželům z Peček. Zejména mladí lidé často nemají peníze na tak vysokou platbu předem a musejí žít v nevyhovujících podmínkách. Až čtvrtina domácností v České republice nemá úspory na více než jeden měsíc.

"Mnoho nájemců je na tom hůře finančně, a tak si mohou požádat o okamžitou mimořádnou pomoc prostřednictvím webového portálu ministerstva práce a sociálních věcí nebo na úřadě práce. Úřad jim může poskytnout dávku na kauci," upozornila advokátka a předsedkyně Sdružení na ochranu nájemníků Lenka Veselá.

[chooze:article;value:527902]

O mimořádnou pomoc na zaplacení kauce v nájemním bytě se žádá na úřadě práce v místě bydliště nájemce. "Bývávalo možné chtít až šestinásobek nájemného. Ale to se s novým občanským zákoníkem změnilo. Občanský zákoník říká, že pronajímatel může požadovat až trojnásobek nájemného, ale v praxi musím říci, že pronajímatelé chtějí spíše menší částky ve výši jednoho nebo dvojnásobku nájemného," uvedla Veselá.

"Hlavní překážkou u stěhování nebývá výše toho samotného nájmu, ale ty kauce, kterými se majitel jistí proti nájemníkovi, který by mu tam mohl napáchat nějakou škodu nebo neplatit nájem. Když to vezmeme deset, patnáct let zpátky, bavili jsme se o výši jednoho nájmu. V přepočtu jedno stěhování stojí 50, 60, u větších bytů i sto tisíc," řekl mluvčí firmy Bezrealitky.cz František Brož.

Co má zájemce o nájemní byt udělat pro to, aby si získal důvěru vlastníka bytu a ten byl tak ochoten kauci snížit? "Je potřeba si uvědomit, že ten důvod, proč pronajímatel požaduje kauci, je to, že chrání svá práva. Pokud se s ním dokážeme domluvit, doložíme svou bezdlužnost nebo mu dodáme referenci od předchozího majitele bytu, který řekne, že jsme byli bezproblémový nájemník, je docela dobře možné, že nám tu kauci bude ochoten snížit. Už je standardem, že se zaručí zaměstnavatel," dodal Brož.

[chooze:article;value:520009]

Že nemáte exekuce můžete doložit i výpisem z oficiální databáze Centrální evidence exekucí, který stojí 60 korun. Majitel nemovitosti si také na stránkách Justice.cz může v insolvenčním rejstříku ověřit, že nežádáte soud o ochranu před věřiteli. Využít můžete rovněž zpoplatněné registry dlužníků provozované na internetu soukromými subjekty. "My určitě pronajímatelům doporučujeme, aby kauci vybírali zejména v případě, že kdy ten byt je vybaven," dodala Veselá.

Vlastníci bytů vyžadují kauce také proto, že v exekučním řízení s neplatiči se nedomohou dlužného nájmu. I přes rok trvající řízení v praxi často končící odložením exekuce nebo soudní ochranou dlužníka před věřiteli. Někdy ani není divu, že vlastníci bytů chtějí tak vysoké kauce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.