Zámek Popelky v ohrožení! Trosky z vesmíru mohou zasáhnout i Česko

[chooze:gallery;value:35041]

Na zámek Moritzburg, který se proslavil pohádkou Tři oříšky pro Popelku, může brzy dopadnout odpad z vesmíru. Jak uvádí německý portál Bild, zámek nedaleko Drážďan se nachází přímo v jednom z míst, kam míří materiál z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Německý Úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách vydal varování před odpadlými částmi stanice. Jednat se má o baterie, které dohromady váží asi 2,6 tuny a které se od ISS oddělily v roce 2021. Německá vláda tak chystá krizová opatření, píše portál DW.

[chooze:article;value:532502]

Nebezpečí však trosky představují i pro Česko. Jedna z tras, které Evropská vesmírná agentura (ESA) načrtla, totiž na dvou místech zasahuje i na české území. Konkrétně se jedná o dvě nejsevernější části republiky, tedy Šluknovský a Frýdlantský výběžek

Podle očekávání astronomů trosky proniknou zemskou atmosférou nad Severní Amerikou. V případě, že při průletu atmosférou neshoří ani nespadnou do moře, dopadnou s nejvyšší pravděpodobností na území Německa.

Ve hře jsou tři pásma, na kterých mohou trosky dopadnout. První se táhne z Nizozemska přes Dortmund, Lipsko a dále do Polska. Právě v tomto pásmu se nachází Moritzburg a částečně zasahuje i na sever Česka. Další pásmo jde více z jihu přes Koblenz, střední Německo a Chotěbuz. Poslední jen mírně zasahuje přes jihozápadní okraj Německa a k Česku se nijak nepřibližuje.

K mezinárodní vesmírné stanici vyrazili další astronauti. Cílem jsou experimenty (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.