Mimořádná dávka vakcín míří do Česka. Na černý kašel a záškrt jich není dost

Během ledna a února praktičtí lékaři vyčerpali všechny zásoby vakcín proti černému kašli a záškrtu. Teď je očkovací látka nedostupná. To potvrzuje i největší distributor v Česku.

"Vakcína proti černému kašli třísložková, kterou praktičtí lékaři standartě očkují dospělé pacienty, aktuálně dostupná není. Poptávka praktických lékařů po objednávkách je v rámci celé České republiky," řekl mediální zástupce společnosti Avenier Martin Nesrsta.

Ministerstvo ale na druhou stranu tvrdí, že vakcín je dostatek. "Ministerstvo zdravotnictví společně s dalšími institucemi řeší otázku černého kašle a záškrtu velmi intenzivně. Vakcín je dostatek. Máme jich kolem 70 tisíc a další desítky tisíc přijdou v nejbližších týdnech," sdělil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:545066]

Mimořádná dodávka zhruba 60 tisíc vakcín by měla dorazit v průběhu března z Velké Británie. Vakcinologická společnost proto zatím doporučuje náhradu, která je na trhu dostupná.

"Jsou tady alternativy, ještě máme k dispozici kombinovanou očkovací látku, která je jak proti záškrtu, černému kašli, tak proti tetanu a má navíc ještě složku proti dětské obrně," prohlásil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Jenže za tuto vakcínu si lidé připlatí. Stojí totiž o 450 korun víc. 

I když se počet nemocných výrazně zvýšil, hrazené očkování i pro dospělé zatím ministerstvo zdravotnictví neplánuje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.