Mráz zaútočí na Česko. Meteorologové varují před prudkým ochlazením

Ochlazení v posledních dnech už pocítili mnozí lidé. "Od pátku bude počasí u nás ovlivňovat oblast nízkého tlaku vzduchu, která se bude zvolna přesouvat ze západní přes střední Evropu dále k východu. Po její zadní straně k nám začne proudit chladnější vzduch od severovýchodu," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Právě pátek by měl být také nejchladnější, a meteorologové dokonce varují před mrazem. "Teploty v noci zejména v Čechách poklesnou na -1 až -5 °C, při nízké oblačnosti zejména na Moravě bude ale kolem 2 °C," sdělili na sociální síti X. Přes den by se pak rtuti teploměrů měly vyšplhat až k 10 °C.

[chooze:article;value:544811]

V platnosti je také výstraha pro Prahu a část Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, a to od čtvrtečních 23:00 do pátečních 8:00. "Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, zejména meruňky," upozornili meteorologové.

Výstraha:

Teploty budou pod nulu padat také v sobotu. V noci by se měly pohybovat mezi -1 až 3 °C, při zmenšené oblačnosti nebo slabším větru se dokonce sníží až na -4 °C. Odborníci navíc očekávají v polohách okolo 1 000 metrů i slabé sněžení. Během dne už ale naměříme v maximech i 12 °C.

Návrat zimy však nebude mít dlouhého trvání. Už v neděli totiž přes noc budou teploty dosahovat 3 až 7 °C, jen na jihozápadě a západě země meteorologové očekávají, že mohou být kolem nuly. Denní teploty se pak zvednou až na 14 °C.

Teplý má být podle předpovědi i začátek nového pracovního týdne. Počasí však mírně rozdělí republiku. V noci se teploty budou pohybovat vysoko nad nulou, a to kolem 5 až 9 °C, pouze na západě bude o pár stupňů chladněji a můžeme naměřit jen 3 °C. Během dne bude příjemných 13 °C, na západě však pouze kolem 7 °C.

Chladnější počasí pak ještě zaúřaduje v dalších dnech. Oblačná až místy zatažená obloha totiž s sebou přinese do vyšších poloh sníh. Noční teploty se budou zpočátku pohybovat mezi 2 až 6 °C, postupně spadnou i na -1 °C. V úterý se ještě přes den dočkáme 11 °C, v dalších dnech už ale teploty nepřekročí 9 °C.

Teplé počasí pokazilo školákům lyžařské kurzy. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.