Zemřela uznávaná záchranářka. Celý život zasvětila pomoci druhým

Alena Murgašová zemřela v pátek 1. března ve věku 80 let. Za sebou zanechala nesmazatelnou stopu ve světě kynologie. Na Slovensku totiž začala cvičit záchranné psy, a stala se tak zakladatelkou kynologického odvětví v Banské Bystrici. 

"Nadšenci, kteří se začali věnovat kynologickému výcviku v našem městě, před lety fungovali pod názvem Kynologická záchranářská brigáda Banská Bystrica. S myšlenkou trénovat psy pro tento účel přišla paní Alena Murgašová," zavzpomínali zástupci města Banská Bystrica na sociálních sítích.

[chooze:article;value:544981]

Místní cvičící spolky se po čase sdružily do organizace Dog Rescue Slovakia a Murgašová se stala její první předsedkyní. "Sama se zúčastnila několika záchranářských akcí doma i v zahraničí. Zmiňme záchranářskou akci v Turecku, když ho postihlo v srpnu 1999 zemětřesení. Spolu s dalšími psovody ze Slovenska se přidala k ostatním zahraničním týmům, které pomáhaly vyhledávat lidi zavalené troskami budov," popsali zástupci města.

Podle nich byla záchranářka dobrotivým člověkem snažícím se o lepší svět. "Mezi její přednosti patřila vždy ochota a chuť pomáhat druhým. Čest její památce," dodalo město. Poslední rozloučení s Murgašovou se podle parte konalo ve středu v krematoriu v Banské Bystrici. "Všem, kteří jste mě měli rádi, podávám ruku na věčné rozloučení a dávám všem poslední sbohem," stálo na parte.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.