Vláda ruší společná jednání se Slovenskem. Ohrožujete vzájemné vztahy, zuří Fico

"Nepovažujeme za vhodné, abychom uskutečnili společné zasedání české a slovenské vlády," sdělil po jednání vlády Fiala. Důvodem podle něj jsou rozdílné názory na zahraniční politiku.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je problematické například nedávné jednání slovenského šéfa diplomacie Juraje Blanára s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Podle Fialy ale obě země mají pořád spoustu společných témat. "Budeme ve spolupráci pokračovat, máme zájem rozvíjet vztahy a projekty," řekl.

[chooze:article;value:543740]

Fico: Ohrožujete vzájemné vztahy

Vztahy mezi Čechy a Slováky jsou podle Fica výjimečné. "Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takto hluboká vzájemné vztahy žádnému ohrožení. Bereme na vědomí, že česká vládní garnitura se je rozhodla ohrozit jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru. Vaše rozhodnutí neovlivní naši suverénní zahraniční politiku," vzkázal Fialovi na facebooku. Česká vláda je podle něj na Slovensku vždy vítána.

"Je to obrovská ostuda a poškození vzájemných vztahů. Reálně se jedná pravděpodobně o nejhorší okamžik od vzniku samostatných republik. Ale Slovensko není ani Robert Fico, ani Juraj Blanár," reagoval na rozhodnutí předseda opozičního Progresivního Slovenska Michal Šimečka na sociální síti X. Ve čtvrtek přijede do Prahy. "Budu našim partnerům tlumočit jak proevropské a demokratické hodnoty mnoha lidí na Slovensku, tak i to, ať si nedělají obraz o naší zemi na základě kroků Fica nebo Blanára," dodal.

Reagují Babiš i Čaputová

"Česko-slovenské vztahy narušil Matovič, Fiala je teď ničí úplně. Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě," reagoval na sociální síti X předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Vláda by podle něj měla se slovenským kabinetem jednat. "V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie," dodal.

"Když oslabíme zahraniční politiku z hlediska hodnot, můžeme ztratit přátele. Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se budu i nadále snažit o posílení vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou," poznamenala na facebooku slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

[chooze:article;value:543753]

Vláda schválila zákon o lobbingu

Zároveň kabinet ve středu schválil projekt pro zahraniční investici v Dolní Lutyni. Na Karvinsku by tak mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů.

Vláda schválila i nový zákon o lobbingu. Mohl by se týkat i Kanceláře prezidenta republiky a asistentů poslanců a senátorů.

Naše vztahy narušují jen názory na Ukrajinu, jinak se shodneme, tvrdil Fico (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.