Křeče v pařátech, rozevřená tlama. Na Příbramsku hledá policie traviče zvířat

Od začátku letošního roku eviduje Česká společnost ornitologická (ČSO) už 12 otrávených dravců. A podezření na otravu mají odborníci také nyní. Ve čtvrtek 22. února našli svědci u Jesenice dva uhynulé orly mořské a lišku obecnou.

"Byli v pozicích typických pro otravu nervovým jedem. U dravců křečovitě sevřené pařáty, poloroztažená křídla a zvrácená hlava a u lišky poloha na boku, křečovitě natažené nohy a rozevřená tlama," informovala na webu ČSO.

[chooze:article;value:543945]

Kriminalisté, kteří se případem zabývají, proto na místo přivolali psovodku ČSO Kláru Hlubockou se dvěma psy. "Ten den jsme prohledali plochu o rozloze téměř jednoho kilometru čtverečního. Psi naběhali trasu celkem 17 kilometrů. Během důkladného prohledání terénu jsme dohledali další mrtvé dravce a šelmy, podle jejichž typické polohy těla lze usuzovat, že byli také otráveni," popsala Hlubocká.

Oblast Příbramska přitom patří dlouhodobě mezi problematické v republice, co se týká otrav dravců. "Kriminalisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestních činů týrání zvířat, pytláctví a neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Traviči nejčastěji používají jed karbofuran, jeho držení je v celé Evropské unii od roku 2008 zakázané. Jed je smrtelný v malé dávce, a to i pro člověka. Doposud byli v republice za trávení volně žijících zvířat odsouzeni pravomocně dva lidé. Oba muži odešli od soudu s podmínkou. Od roku 2017 pak ČSO zdokumentovala a předala policii na 160 případů, jejichž oběťmi se stalo přes 500 zvířat.

Ošetřovatelé zachránili vzácného orla. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.