Haleyová končí, do boje o Bílý dům míří Donald Trump

Donald Trump potřebuje pro republikánskou nominaci minimálně 1 215 delegátů, zatímco Joe Biden 1 969. Trump tak potřebuje asi ještě dvě stovky volitelů, Biden asi čtyři stovky. Trump poté, co Haleyová skončila, už nemá žádného vážného protikandidáta, Biden je na tom podobně, je tak v podstatě jisté, že se oba na podzim opět utkají o post prezidenta.

"Nadešel čas, abych přerušila kampaň," řekla Haleyová ve středu odpoledne našeho času. "S největší pravděpodobností bude kandidátem naší strany Donald Trump. Přeji mu štěstí," dodala.

Trumpa ale přímo nepodpořila. "Je na něm, aby získal podporu voličů, kteří jej nepodpořili," vzkázala. Je podle ní důležité, aby USA podporovaly Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan. Zasadit se o to chce i jako řádová občanka.

Podívejte se na vyjádření kandidátky Nikki Haleyové ve videu:

Trump ovládl primárky

Ve Spojených státech tento týden vyvrcholila nejočekávanější událost primárek. Takzvané superúterý je dnem, při kterém se tradičně konají primárky v nejvíce státech. Letos je těchto států 17 (v 15 se rozhoduje o kandidátovi za republikány, v 16 za demokraty), včetně těch nejvýznamnějších, jako jsou Kalifornie nebo Texas. Ve hře byli u republikánů dva kandidáti: exprezident Donald Trump a bývalá velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. U demokratů nemá nynější prezident Joe Biden výraznější konkurenci.

Všechny státy už mají sečtenou většinu hlasů. Trump aktuálně vítězí ve 14 státech, Vermont se kloní na stranu Haleyové. Ze všech států, kde si republikáni vybírají v úterý svého kandidáta, má Vermont nejméně delegátů, a to devět, například Kalifornie, kde zatím vede Trump, jich má 169.

Trump si svá další vítězství před superúterým připsal ve Virginii, Severní Karolíně, Oklahomě, Tennessee, Maine, Texasu, Arkansasu, Alabamě, Coloradu, Minnesotě, Kalifornii a Massachusetts. Volební místnosti ve většině států jsou již uzavřeny. Celkově v primárkách získal Trump zatím 1 051 volitelů, zatímco Haleyová 89.

Republikánský senátor Lindsey Graham ještě v úterý prohlásil, že Nikki Haleyová nemá žádnou šanci na úspěch a že je načase, aby se Republikánská strana semkla kolem bývalého prezidenta Donalda Trumpa jako svého kandidáta. "Myslím, že je zcela jasné, že lidé promluvili. Já jsem hlasoval pro Trumpa, ne proti Nikki. A nakonec už opravdu není žádná cesta. Čím dříve se spojíme, tím lépe. Myslím, že Nikki Haleyová dokáže argumentovat, proč je Trump v mnoha otázkách lepší než Biden, lépe než většina republikánů," řekl Graham CNN.

[chooze:article;value:544573]

Přestože Haleyová naznačila, že možná nedodrží slib Republikánského národního výboru, že podpoří kandidáta, Graham řekl, že věří, že nakonec svou podporu Trumpovi dá. "Jsem si celkem jistý, znám ji většinu svého politického života, že bude týmovým hráčem. Že přijde čas, kdy si uvědomí, a já doufám, že to přijde spíše dříve než později, že tohle není její chvíle a že v sázce je hodně. Těžko bych si dokázal představit, že Nikki Haleyová nepodpoří prezidenta Trumpa, až bude po všem," dodal.

Biden bez konkurence

Prezident Joe Biden nemá v primárkách žádnou velkou konkurenci a zatím vede ve všech demokratických kláních s výjimkou jednoho a docela jistě se připravuje na pravděpodobnou listopadovou odvetu s Trumpem. Jediný neúspěch zatím prezident zaznamenal na americkém území Americká Samoa, kde prohrál primárky s podnikatelem a investorem Jasonem Palmerem, uvedla CNN. V prohlášení Biden uvedl, že druhé Trumpovo funkční období by bylo návratem k "chaosu, rozdělení a temnotě".

V několika státech, včetně Kalifornie a Texasu, se rovněž konají také klíčové primárky v senátních volbách a volbách do Sněmovny reprezentantů. V Severní Karolíně se v souboji o post guvernéra utkají republikánský viceguvernér Mark Robinson a demokratický generální prokurátor Josh Stein, predikuje CNN.

Kampaň je vyhrocená, hodnotí expert

Situaci kolem amerických primárek okomentoval v úterý pro Snídani na TV Nova historik a politolog Martin Kovář. Předběžné výsledky primárek zatím potvrzují Kovářovu domněnku, že Haleyová, kterou považuje za sympatickou a zkušenou političku, se kandidátkou republikánů nestane. A to i přesto, že bodovala v hlavním městě. "Nemá nejmenší naději. Ten Washington nepřeceňujme, republikáni obecně nedopadají ve Washingtonu dobře," vysvětlil Kovář a připomněl, že i Ronald Reagan tam prohrál primárky v roce 1976. Podobně se tomu stalo v roce 1980, kdy šel do voleb jako úřadující prezident.

Kovář také zdůraznil význam setrvání v mediálním prostoru pro budoucí politickou kariéru, jak pro Haleyovou, tak pro Trumpa, kterého čekají soudní spory a zdravotní výzvy. ​Diskuze se obrátila k Trumpovým právním problémům. "Názor není jednotný, ale soud nemůže vyloučit Trumpa z voleb. Podle některých právníků může kandidovat i z vězení," uvedl Kovář.

Kovář také považuje kampaň za vyhrocenou a rok od roku je to horší. Připomněl například Trumpovu neochotu na veřejnosti uznat porážku v minulých prezidentských volbách. "Trump říká, dvakrát jsem do toho šel, dvakrát jsem vyhrál, vyhraju potřetí. Tohle je bezprecedentní. Tolik soudů různých instancí v jednotlivých státech řeklo, že to prohrál. Ale jeho blízké okolí má, pokud máme zprávy, že si je dobře vědom toho, že to prohrál," řekl Kovář. Trumpova slova jsou podle Kováře míněná hlavně pro jeho voliče.

[chooze:article;value:544740]

​Když přišla řeč na hlavní témata nadcházející kampaně, Kovář zdůraznil otázku nelegální migrace, která je zvláště v jižních státech USA palčivým problémem. Statistiky ukazují, že za Bidenovy administrativy přišlo do země více ilegálních migrantů než za Trumpovo a poslední Obamovo prezidentské období.

Ekonomika je dalším klíčovým tématem, které bude hrát volební kampani významnou roli. Podle něj bude vývoj americké ekonomiky, inflace a nezaměstnanosti v září a říjnu rozhodujícím faktorem pro výsledek voleb.

Hlavním bojem v primárkách jsou především prezidentské volby, v jednotlivých státech budou ale také voliči rozhodovat o lokální politice. Jedná se například o částečné senátní nebo kongresové volby. Například Kalifornie si bude volit náhradu za zesnulou senátorku Dianne Feinsteinovou. 

Na reportáž a celý rozhovor s Martinem Kovářem se podívejte níže:

Reportáž o amerických primárkách: Trump i Biden naplnili očekávání. Haleyová odstoupila:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.