V USA začalo superúterý. O kandidátu republikánů se rozhoduje ve třetině států

Ve Spojených státech začala nejočekávanější událost primárek. Takzvané superúterý je dnem, při kterém se tradičně konají primárky v nejvíce státech. Letos je těchto států 16, včetně těch nejvýznamnějších jako je Kalifornie nebo Texas. Rozhodovat se bude o republikánském kandidátovi na prezidenta. Ve hře jsou stále dva kandidáti: bývalý prezident Donald Trump a diplomatka Nikky Haleyová.

Martin Kovář považuje Haleyovou za sympatickou a zkušenou kandidátku, ta se ale podle něj kandidátkou republikánů nestane. A to i přesto, že bodovala v hlavním městě. "Nemá nejmenší naději. Ten Washington nepřeceňujme, republikáni obecně nedopadají ve Washingtonu dobře," vysvětlil Kovář a připomíná, že i Ronald Reagan tam prohrál primárky v roce 1976. Podobně se tomu stalo v roce 1980, kdy šel do voleb jako úřadující prezident.

Kovář také zdůraznil význam setrvání v mediálním prostoru pro budoucí politickou kariéru, jak pro Haleyovou, tak pro Trumpa, kterého čekají soudní spory a zdravotní výzvy.

[chooze:article;value:544573]

​Diskuze se obrátila k Trumpovým právním problémům. "Názor není jednotný, ale soud nemůže vyloučit Trumpa z voleb. Podle některých právníků může kandidovat i z vězení," uvedl Kovář.

Kovář také považuje kampaň za vyhrocenou a rok od roku je to horší. Připomněl například Trumpovu neochotu na veřejnosti uznat porážku v minulých prezidentských volbách. "Trump říká, dvakrát jsem do toho šel, dvakrát jsem vyhrál, vyhraju po třetí. Tohle je bezprecedentní. Tolik soudů různých instancí v jednotlivých státech řeklo, že to prohrál. Ale jeho blízké okolí má, pokud máme zprávy, že si je dobře vědom toho, že to prohrál," řekl Kovář. Trumpova slova jsou podle Kováře míněná hlavně pro jeho voliče.

[chooze:article;value:544740]

​Když přišla řeč na hlavní témata nadcházející kampaně, Kovář zdůraznil otázku nelegální migrace, která je zvláště v jižních státech USA palčivým problémem. Statistiky ukazují, že za Bidenovy administrativy přišlo do země více ilegálních migrantů než za Trumpovo a poslední Obamovo prezidentské období.

Ekonomika je dalším klíčovým tématem, které bude hrát volební kampani významnou roli. Podle něj bude vývoj americké ekonomiky, inflace a nezaměstnanosti v září a říjnu rozhodujícím faktorem pro výsledek voleb.

Hlavním bojem v primárkách jsou především prezidentské volby, v jednotlivých státech budou ale také voliči rozhodovat o lokální politice. Jedná se například o částečné senátní nebo kongresové volby. Například Kalifornie si bude volit náhradu za zesnulou senátorku Dianne Feinsteinovou. 

Na reportáž a celý rozhovor s Martinem Kovářem se podívejte níže:

Reportáž přímo z USA: Jak velký zájem mají Američané o primárky?

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.