Zemědělci vyrazí do ulic. Stovky traktorů přijedou do Prahy

Nevládní zemědělské organizace, tedy Agrární komora a Zemědělský svaz, se v pondělí znovu sešly, aby jednaly o případných protestech. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala nejsou například splněny požadavky na návrat zdanění zemědělské půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem.

"Došli jsme jednomyslně jako představenstvo i se zástupci ostatních organizací. Je potřeba, aby vláda reagovala s větší rázností," prohlásil na brífinku Doležal. "Chceme se bavit o tom, aby fungoval trh a zemědělci se mohli živit prací," uvedl. 

[chooze:article;value:542663]

"Jsme připraveni zúčastnit se protestní demonstrace ve čtvrtek v Praze. Demonstrace bude mít dvě části. První bude jízda zemědělské techniky především po nábřeží ulice Milady Horákové," sdělil šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Detaily o tom, kudy traktory pojedou, chce doplnit později. Následně budou zemědělci protestovat před Úřadem vlády. Demonstranti mají v traktorech přijet hlavně ze Středočeského kraje. Ostatní dorazí spíše bez zemědělské techniky.

"Kdyby bylo na tom, kolik zemědělců chce přijet, tak bychom zablokovali celou Prahu a celý střed Prahy, včetně magistrály, což momentálně nechceme," oznámil Pýcha. "Je to ve stovkách kusů zemědělské techniky a strojů," dodal.

"Zvolili jsme trasu tak, abychom se soustředili hlavně na vládní budovy, nebude to blokáda, bude to pohyb zemědělské techniky po Praze, musíme to udělat tak, aby sem dokázali zemědělci včas najet a včas také odjet, protože ve čtvrtek je tu i velký fotbalový zápas, který bude kousek od jednoho z odstavišť," řekl Doležal.

[chooze:article;value:543000]

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se jim podle nich snaží vyjít vstříc. Zbytek vlády ale ne. "Máme pocit, že situaci neberou dostatečně vážně," poznamenal Pýcha.

Zemědělci vyrazili do pražských ulic už minulý měsíc. Agrární komora i Zemědělský svaz se ale od nich distancovali. "I část zemědělců, která se 19. února odpojila z akce, která v tu chvíli se prokázala pro ně jako zpolitizovaná, se chce k nám ve čtvrtek připojit, aby bojovala za zemědělství, ne za zájmy nějakých politických skupin," zdůraznil Doležal.

Dle zemědělců chybí také slib akutního záchranného balíčku pro zemědělce, než začne znovu fungovat trh. Jedním z dalších požadavků je také to, aby vláda více hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou.

Výborný: Nebudu jednat pod ultimáty

V reakci na demonstraci Výborný vzkázal, že nechce jednat pod ultimáty, celá vláda se podle něj situaci snaží řešit. "Jsem si plně vědom nelehké situace evropských i českých zemědělců," uvedl ale.

Upozornil také, že jedná i na evropské úrovni. "Jsem připravený nadále ke konstruktivním jednáním, ale nikoli pod takovýmto tlakem," doplnil. Reakci organizací nerozumí.

Na tiskovou konferenci zemědělců se podívejte zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.