První prohra Trumpa! V primárkách ve Washingtonu zvítězila Haleyová

Symbolická výhra v souboji, kterému Donald Trump naprosto dominuje. Spojené státy čeká takzvané "superúterý", kdy si strany zvolí své kandidáty v 15 amerických státech a Trump vede ve většině z nich.

"Trump na superúterý nashromáždí spousty delegátů. Může vyhrát každý ze soubojů. Superúterý je největší událost v nominačním kalendáři. Je to den, kdy se rozdělí zhruba třetina delegátů obou stran," nastínil politolog Kyle Kondik.

[chooze:article;value:520219]

Přestože vítězství Trumpa u republikánů je téměř jasné, porážka v hlavním městě jeho tým zabolela natolik, že Trump namísto přijetí výsledků urazil nejen Haleyovou, ale i Washington samotný.

"Zatímco zbytek Ameriky Nikki tvrdě odmítl, právě byla korunována královnou bažin lobbisty a zasvěcenci v DC, kteří chtějí chránit neúspěšný status quo. Bažina si zvolila svou královnu," řekla mluvčí kampaně Donalda Trumpa Karoline Leavittová.

Republikáni v hlavním městě bývají obvykle umírněnější než ve zbytku Ameriky. Právě pro ně je Haleyová, jejíž rétorika je daleko liberálnější než Trumpova, hlasem rozumu. V dalších státech už ale takové štěstí mít zřejmě nebude. Zatímco Trump tvrdí, že už se v kampani soustředí pouze na listopadovou porážku Joa Bidena, Haleyová se naděje na vítězství nevzdává.

"V souboji jsme měli 14 lidí. Porazila jsem tucet chlapů. A mám ještě jednoho chlapa, kterého musím dohnat," nechala se slyšet Haleyová. K nominaci je třeba získat 1215 delegátů. Haleyová jich má zatím jen 43.

Výhru okomentoval bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.