Pravá zima se ještě vrátí, potvrdili meteorologové. Udeří nepřetržitý mráz

Zatímco únor byl v Česku ve znamení jarního počasí, s teplem se nyní na nějakou dobu rozloučíme. Už tento týden se začne postupně ochlazovat. Zejména v noci klesnou rtutě teploměrů i pod bod mrazu.

Návrat pořádné zimy bychom měli podle předpovědi norské služby Yr.no pocítit ale hned v pondělí. Ani přes den totiž teploty nebudou šplhat nijak vysoko a budou se pohybovat mezi -3 až 2 °C. V úterý naměříme maximálně 1 °C.

[chooze:article;value:544178]

Od středy pak meteorologové dokonce očekávají, že rtutě teploměrů půjdou ještě níž a budou se držet mezi -5 až -1 °C. Obloha by ale měla být jasná a mrazivý den by měly vylepšovat sluneční paprsky.

S ochlazením počítají také čeští meteorologové. Ti jsou však přesvědčení, že zima příliš dlouho úřadovat nebude a už brzy bychom se měli znovu těšit z jarního počasí.

"Teplé jihovýchodní proudění se bude měnit na chladné severní a severovýchodní a odpolední teploty se budou nejčastěji pohybovat kolem 10 °C. Přechodný pokles teplot vzduchu přinese příští týden. Ale podle výhledů se budou v nížinách teploty zastavovat do 5 °C," nastínila meteoroložka Dagmar Honsová.

Příznivé počasí vylákalo turisty na hrady a zámky. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.