NATO zahájilo velké vojenské cvičení. Jen kousek od hranic s Ruskem

V pondělí začalo NATO velké vojenské cvičení s názvem Nordic Response 24 (česky Severská odezva 24). Vojenské akce se budou účastnit vojáci ze 14 členských zemí aliance. Přes 20 tisíc vojáků má nacvičovat boj na zemi, moři i ve vzduchu.

Cvičení probíhá v režii norské armády, jež oznámení o Nordic Response 24 zveřejnila a která jej pořádá každé dva roky. Evropské armády i američtí vojáci budou společně nacvičovat především obranu severních částí aliančního území.

[chooze:article;value:544102]

Přesné místo, kde bude cvičení probíhat, NATO tají, má se však odehrávat na severu Norska. To znamená, že až do 15. března, kdy akce končí, se bude nedaleko ruských hranic pohybovat velké množství vojáků i vojenské techniky aliance.

Rusko už na přesun armád zareagovalo a pozorně jej sleduje. "Armáda je monitoruje a má k dispozici všechny nutné prostředky. Domníváme se, že tato cvičení slouží k demonstraci síly a k provokaci," řekl podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Alexander Gruško.

Mezi státy, které se budou velkého cvičení účastnit, Česká republika není. Norové však přivítají i dva nové členy NATO, kterými jsou Finsko a Švédsko. "Nordic Response 24 rozvine schopnosti Finských obranných sil spolupracovat v operacích NATO se svými spojenci, obzvlášť v severních regionech," poznamenala v prohlášení finská armáda.

Vysílání vojáků NATO na Ukrajinu není vyloučení, tvrdí Macron (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.