Meteorologové už vědí, kdy naplno udeří La Niña. Její vliv bude ohromný

La Niña je klíčovou součástí klimatického systému oceánské atmosféry, a má tak výrazný vliv na sezónní počasí. Právě rychlé změny v atmosférických vzorcích přilákaly i pozornost meteorologů. Ti tvrdí, že by letošní La Niña mohla být mimořádně silná.

Odborníci navíc už mají jasno i v tom, kdy by mohla La Niña přijít na scénu. Její teplejší verze El Niño, která také letos ukázala svou extrémní sílu, totiž slábne a chování oceánských proudů naznačuje, že na příchod La Niñy už nebudeme muset čekat dlouho.

Objevit se prý má už brzy. "Celosvětově ovlivní počasí ve druhé polovině roku a zejména během zimy," tvrdí meteorologové z odborného portálu Severe Weather. Její vliv pocítí zejména na severní polokouli.

[chooze:article;value:541333]

​"Existuje 55% šance, že se tento jev bude vyvíjet od června do srpna, a 77% šance, že to bude od září do listopadu," řekla CNN Michelle L'Heureuxová, klimatoložka z Climate Prediction Center. Tempo rozvoje je podle odborníků poměrně rychlé, očekává se tak, že se naplno probudí během léta, a už letos na podzim tak svět pocítí její vliv. 

"La Niña obvykle vytváří vzory počasí opačné než El Niño. To znamená, že La Niña přináší do tropického východního Pacifiku chladnější než průměrné podmínky," vysvětlují meteorologové. La Niña také zesiluje hurikánovou sezónu a má vliv na bouřkovou aktivitu.

El Niño a La Niña jsou oceánské anomálie, které se nacházejí v oblasti zvané ENSO. Jedná se o oblast v Tichém oceánu, která pravidelně přechází mezi teplou a studenou fází. Během La Niñy je tlak nad Tichým oceánem vysoký, což vytváří stabilní podmínky a méně oblačnosti. Tyto změny tlaku se pak promítají i do globální cirkulace a ovlivňují počasí na obou polokoulích.

Změna počasí ovlivňuje porosty. Odborník poradil, jak se starat o trávník:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.