Student v Praze provokoval svými názory. Univerzita na něj poslala policii

Stačila jedna ostřejší výměna názorů studenta s pedagogem na pražské VŠE a fakulta nenechala nic náhodě, obrátila se na policii. Nahlášený student si přál zůstat v anonymitě, ale říkejme mu třeba Petr.

"Pedagog mi 9. ledna vyhrožoval na zkoušce, že mi způsobí problémy kvůli mému akademickému názoru," vysvětluje student a podivuje se, proč mu jeho vyučující oznámil, že je držitelem střelné zbraně. Výsledkem sporů však bylo, že policie naopak začala prověřovat Petra, i když sám neví, kdo přesně jej z jeho školy mohl nahlásit.

[chooze:article;value:542039]

​Policie se však oznámením začala zabývat velmi důkladně. "Nakonec mi ale vysvětlili, že jsem se ničeho nelegálního nedopustil a že akademici jsou po střelbě na filozofické fakultě přecitlivělí," popisuje Petr. 

"Jen jsme záležitost prošetřili a nezjistili nic podezřelého, kauzu jsme uložili ad acta," říká pro TN.cz k záležitosti policejní mluvčí Jan Daněk. Do prověřování se ale zapojila i slovenská policie. "Kriminálka byla u mého otce na Slovensku. Rovněž jej vyslýchali a zajímali se o jeho zbraně, které legálně drží," konstatuje student.

Ten požádal o přezkoumání policejního postupu Městské státní zastupitelství v Praze. "Z vámi předložených dokumentů je zřejmé, že ve věci není vedeno trestní řízení. V takovém případě nemáme právo přezkoumat postup policejního orgánu. Za daných okolností je možné se obrátit s žádostí na kontrolní orgány Policie ČR," stojí v odpovědi státního zastupitelství studentovi z letošního 19. února. Redakce kontaktovala e-mailem i samotného pedagoga, s nímž měl mít Petr spor, ten však na otázky nereagoval.

Ozbrojený muž na Masarykově univerzitě

Petr bez dalších podrobností tvrdí, že po střelbě na filozofické fakultě policie prověřovala i další studenty, desítky kauz ale souvisely s vyhrožováním střelbou, zabíjením či šířením poplašné zprávy. Začátkem února policie takových případů evidovala 239 a většinou nepocházely ani z akademického prostředí. Mediálně známější je však incident z Brna. V sobotu 27. ledna přišel na den otevřených dveří Masarykovy univerzity ozbrojený muž.

"Když jsme dorazili na místo, kolegové z městské policie v tu dobu vyvedli z budovy osobu, která vykazovala zvláštnosti chování. Zjistili také, že má u sebe nabitou střelnou zbraň," uvedl k záležitosti koncem ledna pro TN.cz ředitel brněnské policie Martin Kotlan. Vstup do objektů Masarykovy univerzity je přitom se zbraněmi zakázaný.

[chooze:article;value:542439]

​Po prosincových útocích z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy české vysoké školy zavádějí různá bezpečnostní opatření. Ve hře jsou například zákazy velkých tašek, v nichž se střelné zbraně mohou ukrývat, či různé kamerové systémy nebo další řešení.

"Toto je velmi zanedbaná oblast. Podle mě by například na vysokých školách měli být studenti aspoň jednou za semestr obeznámeni, kde jsou únikové východy a kdo je zodpovědný za bezpečnost," říká bývalý děkan Policejní akademie a bezpečnostní expert David Zámek. Ten je mimo jiné zastáncem myšlenky, aby byly ve školách bezpečnostní rámy, které známe z letišť a mohou detektovat například střelné zbraně nebo nože.

Univerzity požadují větší ochranu budov. Je to zbytečné, tvrdí expert (18/1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.