Senior zaplatil zálohu kominíkovi. Zbyly mu nakonec jen oči pro pláč

Natrefit na kominíka je pořádný důvod k radosti. Když ho potkáme, držíme se většinou za knoflík, nebo si na muže v černém s bílou čapkou chceme aspoň sáhnout. Ale co když narazíme na kominíka, který si z řemesla dělá dojnou krávu a místo kvalitní práce po něm zůstanou druhým jen oči pro pláč? Právě zkušenost má za sebou Josef Krejčí z Milovic, který na návštěvu kominíků jen tak nezapomene. Přitom chtěl po firmě s názvem Vše o topení, s. r. o. jediné  vyčistit a vyvložkovat komín.

"Vzal kladivo a začal dělat díru, osm čísel nad kouřovod a dvacet pod kouřovod, prostě díru do komína. Přitom tvrdil, že bourat nic nebude. Vyboural díru, šli na půdu a začali znova komín čistit. Saze a písek mi spadlo na podlahu. Zůstala tady díra, řekli, že přijedou druhý den, pak mi ale nebrali telefon, na zprávy neodpovídali," začal svůj příběh Josef Krejčí. 

[chooze:article;value:521539]

​Jedním z řemeslníků, po jejichž návštěvě zbyla panu Krejčímu díra ve zdi, byl kominík Marek Lolek. Ten je v živnostenském rejstříku uvedený jako majitel společnosti Vše o topení, s. r. o. Aby mohl pan Krejčí topit, sehnal si jiného kominíka. Ten měl na to, zda je potřeba komín vyvložkovat, jiný názor než jeho předchůdce.

"Řekl, že komín je v pořádku. Tak jsem tomu původnímu napsal, že končíme, aby si v pondělí přijel pro materiál, který má u mě, i s penězi, dokladem za vyčištění komína, odepsal, že ano. Neozval se, neukázal, už jsem ho neviděl," řekl dále pan Krejčí.

Pan Krejčí se tedy pustil do úklidu po kominicích sám, koupil maltu, sehnal cihly a díru zazdil. Řemeslníci z původní firmy si navíc zřejmě příliš nelámali hlavu s předpisy, hlavně pokud jde o průměr vložky, kterou chtěli použít. "Domluva byla, že komín vyvložkují sto třicítkou, i když je komín sto padesátka, prý, dáme tam 130, to je dobrý," dodal.

[chooze:article;value:542701]

​Podle odborníků je potřeba se držet technických pravidel. "Pokud jde o úpravu komína na pevná paliva, je potřeba dodržovat technická pravidla a normové hodnoty," poukázal Jan Leksa, cechmistr Společenstva kominíků ČR. 

Pan Krejčí na zálohách zaplatil kominíkům 12 tisíc korun, stejnou částku jim svěřila i jeho sousedka. V jejím bytě s prací ani nezačali. "Když si pan Lolek převzal zálohu, čekali jsme, kdy se objeví. Neobjevil se. Tak jsem ho naháněla, dovolala jsem se nějaké paní, která mi řekla, ať vydržím, že se ozve. Neozval se. Vymlouvali se celé prázdniny, třeba na to, že prší. Poslední termín jsem jim dávala do konce srpna. Pak se pan kominík ozval s tím, že přijde poslední víkend v září. Opět nepřijel," podělila se o zkušenost sousedka pana Krejčího Zuzana Eisová.

Schůzka bez hlavního aktéra 

Suma 24 tisíc korun, kterou Josef Krejčí a Zuzana Eisová dohromady zaplatili, jakoby vyletěla komínem. "Jen nám řekl, ať mu pošleme výpovědi poštou, dopis se ale vrátil a už se neozval," pokračuje Zuzana Eisová.

Redakci pořadu Na vaší straně proto zajímalo, kdo uhradí panu Krejčímu náklady a dá jeho komín do pořádku. Nejdříve se obrátila na původního kominíka Marka Lolka. Ten sám navrhl schůzku, na které budou všichni zúčastnění. Josef Krejčí, Zuzana Eisová, dva členové Cechu kominíků Jan Leksa a Karel Vejdovský i autor reportáže se sešli. Oba zmínění řemeslníci se na místě navíc rozhodli bez nároku na honorář do Milovic přijet a poškozeným pomoci.

A tam také začali odhalovat nedostatky v práci původního kominíka. "Zbytky materiálu, jednotlivé komponenty jsou nekompatibilní mezi sebou. Absolutně netuším, jak to ten člověk chtěl udělat, aby to bylo bezpečné a spolehlivé," shodli se.

Mezitím se pan Lolek ozval, že na schůzku dorazí o něco později. "Dám vám vědět, máme zpoždění kvůli právnímu zástupci," řekl. Během dalšího telefonátu už Marek Lolek použil ostřejší slovník "Nedělejte ze živnostníků něco, kde nějaký pán – a budu se držet hodně u země  ožralý, který si vylije zlost, kde on něco chtěl, ne já po něm, on něco podepsal," nebral si servítky pan Lolek.

[chooze:article;value:540765]

​Když chtěl na tato slova a obvinění reagovat cechmistr Leksa, Marek Lolek telefon položil. "Jsem z toho smutný. Takhle by podnikatel neměl provádět služby ani jednat se zákazníkem. Vložkování komínu je stavební zásah do stavby. Podléhá předpisům, pravidlům, v tom případě neohrožuje jen obyvatele, ale i jiné lidi," poznamenal Leksa.

"Po seznámení s případem pana Krejčího jsme se rozhodli mu poskytnout právní pomoc zdarma," reagoval právník Michal Dittrich.

Správnou starost o komín přitom ukládá zákon. V případě porušení hrozí majiteli domu kromě pokuty i problémy s vyplacením pojistky. Je důležité nepodceňovat stav komínu a pravidelně ho nechat vyčistit. Jak často, ukládá vyhláška. Pokud je k němu připojen kotel na pevná paliva, který používáte celoročně, je to třikrát za rok, pokud jej používáte jen v topné sezoně, dvakrát za rok. U kotlů do výkonu 50 kW si komín můžete čistit i sami.

[chooze:article;value:542016]

​Bez ohledu na to, jaký typ paliva používáte, spalinové cesty musí podle vyhlášky nejméně jednou do roka kominík zkontrolovat. Pokud zákonnou povinnost nedodržíte, hrozí, že v případě požáru vám pojišťovna nevyplatí celou pojistku. Od kominíka chtějte zprávu o provedené kontrole, co by měla obsahovat, jasně ukládá vyhláška. Stejnou povinnost máte, i pokud se vám třeba o rodinnou pohodu stará krb v obývacím pokoji.

Na co si dát pozor při hledání kominíka:

Kontrola živnostenského oprávnění

Aby mohl řemeslník udělat určitou práci, musí na to mít příslušnou živnost. To si můžete ověřit v živnostenském rejstříku. Pokud ale část objednaných prací jeho oprávnění neodpovídá, zjistěte u něj, zda si najal subdodavatele, který v daném oboru podniká. To pak uveďte do smlouvy o dílo.

Reference předchozích zákazníků

Nejúčinnějším nástrojem, jak poznat, s jakou firmou máte tu čest, jsou reference. Ty na vás na internetu většinou vyskočí už ve chvíli, kdy konkrétního řemeslníka či společnost zadáte do internetového vyhledávače. Dále pak existují specializované portály, které se na hodnocení řemeslníků a předávání zkušeností s nimi zaměřují. 

Způsob komunikace

To, že s firmou by nemuselo být něco v pořádku, odhalí často i prvotní komunikace, ve které se může objevit řada varovných signálů.

Smlouva o dílo

Na jakoukoliv zakázku byste vždy měli mít smlouvu o dílo.

Průběžná kontrola

V průběhu stavby či rekonstrukce si kontrolujte, jak řemeslníci postupují, například i to, jestli míra rozestavěnosti odpovídá tomu, kolik od vás firma už vybrala na zálohách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.