Síť bankomatů našla kličku. Lidé mohou přijít o peníze, i když mají výběr zdarma

I když máte výběry z cizích bankomatů zadarmo, neznamená to, že vždy zdarma jsou. Jak upozornil youtubový kanál Kluci z Prahy, výběr z bankomatů sítě Euronet může nepozorné klienty stát i desítky korun. Trik je v tom, že nezpoplatňuje samotný výběr, ale dotaz na výši zůstatku na účtu.

Po načtení karty a volbě jazyka totiž bankomat nabídne klientovi dvě volby. První je "Hotovost a zůstatek" a druhou je "Jiné". První možnost přitom znamená automatické využití obou služeb, kdy se při výběru peněz zobrazí i zůstatek. Pokud chce klient jenom vybrat (nebo se jenom zeptat na zůstatek), musí zvolit nejdříve možnost "Jiné".

Při dotazu na zůstatek z cizího bankomatu si pak většina bank zaúčtuje poměrně vysoký poplatek. Pokud jde o největší banky v Česku, tak Česká spořitelna za něj vybírá 20 Kč, Československá obchodní banka (ČSOB) dokonce 35 Kč.

[chooze:article;value:543412]

Dalším problémem u taktiky Euronetu je i to, že k zaúčtování dotazu na zůstatek dochází, i když klient transakci před výběrem zruší, a zůstatek se mu tedy vůbec nezobrazí. 

Komfort pro klienty, tvrdí společnost

"Jedná se o funkcionalitu cash & balance, kterou jsme uvedli v mnoha zemích v dobré víře, že zvýšíme komfort pro klienty, aby spolu s výběrem rovnou znali i zůstatek na účtu," vysvětluje toto nastavení výkonný ředitel společnosti Euronet ČR. Proč ale možnost pouze vybrat hotovost společnost skryla za položku "Jiné", nevysvětlil. I od poplatků dává ruce pryč.

"Euronet za tuto službu neúčtuje nic. Poplatky vždy účtuje banka klienta a ve většině zemí si banky za tuto službu neúčtují žádné poplatky. Klient má možnost zvolit si pouze výběr hotovosti bez zobrazení zůstatku. Je důležité zmínit, že Euronet nemá žádný vliv na stanovení výše jakéhokoliv poplatku. Výši poplatků stanovuje banka klienta, proto i reklamace musí být adresovaná bance, která je vydavatelem platební karty," tvrdí Kozák.

[chooze:article;value:540901]

Přiznal ale, že strhávání poplatku bez ukázání zůstatku je problém. "Pokud jde o naprosto nestandardní situaci, ke které dosud nedocházelo, kdy si klient službu vybere, potvrdí ji a transakci následně nedokončí, tak tam skutečně může banka klientovi strhnout poplatek. V současné době proto systém testujeme a hledáme cestu k nápravě," prohlásil.

Podle advokáta z právní kanceláře Dostupný advokát Ondřeje Preusse ale není jednání Euronetu tak nevinné, jak se snaží Kozák tvrdit. "Dovoluji si tvrdit, že by to bylo možné chápat jako klamavé jednání," tvrdí.

"Pokud platí, že bankomat reálně zůstatek bez současného výběru ani neukáže, mohlo by se jednat o neoprávněné strhávání poplatků i z tohoto důvodu," dodal.

Vrchní soud rozhodl o penězích Sberbank. Měly by být vyplaceny věřitelům:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.