Na jihu Čech je ptačí chřipka. Zasáhla slepice, papoušky chovatel izoloval

Podle informací veterinářů podezřelý úhyn svých slepic chovatel sám nahlásil. Další pak usmrtil, protože drůbež podle jeho vyjádření vykazovala příznaky nákazy.

Veterinární inspekce na místě odebrala vzorky, jejichž rozbor následně potvrdil vysoce patogenní chřipku H5N1. Ještě před tím, než se k veterinářům výsledky rozborů dostaly, uhynuly i všechny zbývající slepice z chovu, který původně čítal 21 kusů. Okamžitě vydali opatření, která mají šíření nákazy zabránit. 

[chooze:article;value:543228]

​Stejný chovatel má na svém pozemku ve venkovních voliérách ještě šestnáct papoušků a kanárů. Ti naštěstí utraceni být nemusí. Chovatel ale bude muset dodržovat přísná preventivní a sanitační pravidla, aby se nákaza nepřenesla i na ně.

Letos jde už o 21. ohnisko ptačí chřipky v malochovech. Nákaza se do Česka vrátila po dlouhých osmi měsících. 2. ledna se objevilo první ohnisko také na jihu Čech. Kromě toho veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky v pěti komerčních chovech. Ptačí chřipka se objevila navíc také na šesti místech u volně žijících ptáků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.