Zima byla pro horskou službu náročná. Zabrat jí dali neukáznění turisté

Hřebeny Krkonoš jsou jedno velké kluziště. Na Sněžku, respektive do údolí pod Sněžkou na polské straně, vyjíždějí záchranáři tuto zimu opakovaně. Nejprve tam koncem ledna po pádu zemřeli dva polští turisté, v únoru si stovky metrů dlouhou nebezpečnou skluzavku nedobrovolně vyzkoušela česká turistka a o uplynulém víkendu se po uklouznutí a pádu z řetězové cesty vážně zranil 32letý Čech.

I když je v horských střediscích v posledních dnech nad nulou, hřebeny pokrývá starý, přemrzlý a ledovatý sníh. Ve vyšších polohách je celodenní mráz. A i když je lavinové nebezpečí na nejnižším stupni, velké vrásky záchranářům dělá právě led, který hřebeny pokryl.

[chooze:article;value:541479]

​Bez potřebné výbavy horští záchranáři vůbec nedoporučují vycházet. Základem by měli být minimálně nesmeky (protiskluzové natahovací návleky, pozn. red.) na boty, hůlky s hrotem, od věci nejsou za současných podmínek ani stoupací železa mačky.

Tento týden navíc bude podmínky pro horskou turistiku zhoršovat hustá mlha. Snížená viditelnost tak samozřejmě ztěžuje orientaci v terénu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.