Zemědělci zablokovali centrum Bruselu. Protestují proti unijní politice

Bruselské ulice zaplnili v pondělí zástupci zemědělců kolem desáté hodiny dopoledne. Farmářům vadí především nefunkční zemědělská politika v Evropské unii, problém je prý hlavně v bezcelním styku s Ukrajinou, který unijní zemědělce obírá o zisky. Zemědělci by si také přáli, aby ubylo byrokracie.

Nespokojení zemědělci ucpali už ráno kolonami traktorů silnice, které vedou do centra Bruselu. Poblíž budovy Rady EU pak vysypali přívěs s pneumatikami, na místo dorazila i policie.

[chooze:article;value:542616]

V Bruselu jsou kromě belgických farmářů také zástupci Španělska, Itálie, Portugalska, ale i České republiky. Kromě protestu před Evropským parlamentem plánují zemědělci také jednání s eurokomisařem pro zemědělství.

​Toto pondělí si zemědělci nevybrali náhodou. V Bruselu totiž souběžně s protesty probíhá také jednání unijních ministrů zodpovědných za zemědělskou politiku. Hlavním bodem jednání je právě diskuze o tom, jaká opatření přijmout, aby upokojila rozezlené farmáře po celé Evropské unii. Českou republiku na jednání zastupuje ministr Marek Výborný (KDU-ČSL).

Situaci zemědělců okomentovali europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti) a Dita Charanzová (za ANO):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.