Vojny se nemusíte bát, slíbil Fiala. České vojáky na Ukrajinu nepošle

Slovenský premiér Robert Fico tvrdí, že se státy NATO chystají poslat své vojáky na Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na pondělní brífinku sdělila, že o žádném takovém návrhu neslyšela. "Česká republika nechystá vysílat žádné vojáky na Ukrajinu a nikdo se ničeho takového nemusí bát," prohlásil Fiala.

"Stejně tak se Česká republika, rozhodně ne moje vláda, nechystá zavést nějakou povinnou vojenskou službu nebo něco podobného," dodal. Na řadě podle něj zatím nejsou ani odvody, které by zjistily, s kým může armáda počítat.

"Nejprve bychom se museli bavit, co by to přesně znamenalo a jaká je ta představa. Já jsem k těmto věcem i na základě svých životních zkušeností velmi opatrný ve všech těchto povinných typech vojenských aktivit pro občany," uvedl.

[chooze:article;value:543610]

Podle Pavla jsou odvody jednou z cest, jak se vypořádat s ne zcela ideální personální situací v řadách armády. "Tím prvním krokem, který je naprosto bezbolestný, je zavedení administrativního úkonu, kterému se stále ještě říká odvody a který v mnoha lidech vyvolává už předstupeň zavedení povinné služby," řekl v neděli v pořadu Za pět minut dvanáct.

"Debata probíhá v rámci našeho resortu dlouhou dobu, věnovali jsme se jí podrobně, když jsme chtěli udělat nový institut dobrovolného předurčení," okomentovala odvody na tiskové konferenci v pondělí ministryně obrany. 

Dobrovolné předurčení znamená, že se každý může zavázat, že absolvuje vojenský výcvik, pokud by se významně zhoršila bezpečnostní situace. "Jde o to, abychom zjistili, jaké jsou v populaci fyzické dovednosti, zdravotní schopnosti, případně informace o vzdělání, specializaci," prohlásila.

Podívejte se na záznam tiskové konference ministryně obrany Jany Černochové:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.