Teplé počasí má svá úskalí. Ovlivňuje náladu i únavu, tvrdí meteoroložka

Ačkoliv jaro oficiálně startuje až v druhé polovině března, podle venkovních nadprůměrných teplot to vypadá, že přišlo letos dřív. A s ním se o slovo přihlásila i takzvaná jarní únava.

Teploty letošního února jsou totiž výrazně nadprůměrné. "Na nárůst venkovních teplot reaguje naše tělo rozšířením povrchových kapilár v kůži," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

"K naplnění periferních cév je zapotřebí velké množství krve a nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit. Jarní únavu tak zapříčiňuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním," dodala.

[chooze:article;value:542207]

​To ale není vše. "Na jaře se snižuje i tlak vzduchu, což pro náš organismus znamená snížení přívodu kyslíku. Hůř se nám dýchá a pro naše srdce to znamená větší zátěž," doplnila Honsová.

Nepomáhá ani to, že konec února bude chudý na sluneční paprsky. V průměru nasvítí kolem pěti hodin slunečního svitu. "Mnozí z nás začínají paradoxně více zívat, u některých se projevuje pocit smutku, únavy nebo apatie," dodala meteoroložka.

"A mimochodem, jedna americká studie vyvrací i to, že jaro je obdobím lásky: jaro je nejméně plodným obdobím. Vylučování mužského hormonu testosteronu je totiž na začátku jara nejnižší z celého roku," uzavřela.

Únorové počasí láme rekordy. Sníh je jenom na horách:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.