Napadení dítěte na ulici přihlížely desítky lidí. Pomohl mu o pár let starší Honza

Případ se stal 15. ledna okolo čtvrté hodiny odpoledne, v jedné z nejrušnějších ostravských ulic přicházejí dva mladíci ke 12letému chlapci a požadují po něm peníze. Když jim je nedá, následují slovní i fyzické útoky. "Došlo tam k určitému napadání a ke kopům, úderům, tahání," popsal situaci ředitel krajské policie Tomáš Kužel.

Vše se stalo v blízkosti tramvajové zastávky, kde byly v tu chvíli desítky lidí jedoucích z práce. Během několikaminutového útoku se ale nenašel nikdo, kdo by se chlapce zastal, a to přesto, že někteří procházely jen pár metrů od incidentu.

​"Ti dva agresoři vůči 12letému Toníkovi vyvíjeli svůj tlak poměrně dlouho, v řádu jednotek minut, přesto byl Jan Baloun jediný, který se ho zastal, a v podstatě mu pomohl," upřesnil Kužel.

[chooze:article;value:523314]

Právě 16letý student šel v tu dobu ze školy a jako jediný se do situace vložil. Svou pozornost začal věnovat třem nezletilým chlapcům prý proto, že měl pocit, že jeden z nich má strach. Po chvilce viděl, jak ho druzí dva mlátí pěstmi do obličeje. Proto okamžitě zareagoval.

"Tak jsem se prostě rozhodl, že toho, kterého jsem viděl jako nejintenzivněji napadat, tak že ho nějak zpacifikuji a pomůžu tomu Tondovi. Dal jsem ho do kravaty, hodil jsem s ním na zem," svěřil se Jan Baloun.

Tím však jeho pomoc neskončila. Napadeného hocha pak doprovodil domů a předal matce, přestože jeho cesta vedla opačným směrem. Za svůj hrdinský čin byl v pondělí oceněn medailí za odvahu a statečnost.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.