IDF představily plán na vojenskou operaci a evakuaci civilistů z Rafáhu. Válka by mohla skončit na jaře

Kromě plánu na evakuaci a válečné operace kabinet v neděli pozdě večer schválil také plán na poskytnutí "humanitární pomoci Pásmu Gazy způsobem, který zabrání rabování, k němuž došlo v severní části Pásma a dalších oblastech", informuje deník The Times of Israel s odkazem na prohlášení úřadu premiéra.

"Jakmile zahájíme operaci v Rafáhu, budou do konce intenzivní fáze bojů zbývat týdny, ne měsíce, ale týdny," řekl Netanjahu v pořadu Face the Nation televize CBS o důležitosti operace v Rafáhu pro zajištění vítězství IDF nad Hamásem a naznačil, že válka mezi Izraelem a Hamásem by mohla skončit letos na jaře.

[chooze:article;value:541918]

"Zničili jsme již 18 z 24 teroristických praporů Hamásu a čtyři z nich jsou soustředěny v Rafáhu. Nemůžeme opustit poslední baštu Hamásu, aniž bychom se o ni postarali. Samozřejmě to musíme udělat," řekl Netanjahu, když obhajoval probíhající operaci, která vyvolala celosvětové odsouzení ještě před svým zahájením.

Humanitární organizace varují před katastrofou, neboť Rafáh je hlavním vstupním branou pro pomoc a USA a další spojenci uvedli, že Izrael se musí vyvarovat útoků na civilisty. Pod tlakem USA izraelští političtí a vojenští představitelé prohlásili, že operace nebude zahájena, dokud nebude zajištěna bezpečnost civilních osob.

Netanjahu svá prohlášení učinil v době, kdy Izrael vyjádřil mírný optimismus ohledně možnosti dohody o propuštění zbývajících 134 rukojmích. Účastníci jednání o dohodě využili očekávanou vojenskou operaci v Rafáhu jako nátlakovou páku, aby přiměli Hamás k uzavření dohody před svátkem ramadán, který začíná 10. března, píše izraelský The Jerusalem Post.

Izraelský premiér CBS potvrdil, že dohoda by operaci oddálila: "Pokud dojde k dohodě, bude operace poněkud odložena." Zdůraznil však, že pokud Izrael dohodu o propuštění rukojmích nevyjedná, k operaci v Rafáhu přistoupí tak jako tak. "Musí se to udělat. Protože naším cílem je úplné vítězství a úplné vítězství je na dosah. Ne za několik měsíců, ale za několik týdnů, jakmile zahájíme operaci," řekl Netanjahu.

Očekává se, že tento týden do Kataru zamíří izraelská delegace na nižší úrovni, aby pokračovala ve vyjednávání. Egyptské bezpečnostní zdroje uvedly, že tento týden proběhnou další rozhovory v Dauhá, kde se budou zprostředkovatelé jednat se zástupci Hamásu a izraelskými delegáty, a následné kolo jednání v Káhiře. Izrael, Hamás ani Katar tuto informaci zatím nepotvrdily.

Hamás v minulosti trval na tom, že k dohodě může dojít pouze v případě, že Izrael bude souhlasit s trvalým příměřím a stažením IDF z Gazy. Izrael však oba tyto požadavky odmítl. Všeobecně se má za to, že jakákoli dohoda by zahrnovala přerušení války a propuštění palestinských bezpečnostních vězňů, včetně teroristů, kteří se podíleli na masakru ze 7. října.

Netanjahu chce, aby tito teroristé byli vyhoštěni do Kataru, který je již domovem nejvyšších vůdců Hamásu v zahraničí. Podle Kanálu 12 má izraelská delegace na rozhovorech v Dauhá omezený mandát.

Biden vyzval Izrael k příměří. Obává se možného masakru v uprchlickém táboře (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.