Zelenskyj: Válka musí skončit jediným způsobem. A taky tak skončí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v sobotu sešel na letišti Hostomel se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Dorazili také ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau i italská premiérka Giorgia Meloniová.

Státníci přijeli, aby vyjádřili solidaritu Ukrajině. Místo setkání přitom mělo hlubší význam. "Právě zde si Rusové mysleli, že dobydou Ukrajinu za dva dny. Proto dva roky poté zde vítáme naše přátele a partnery," řekl ve svém projevu Zelenskyj.

[chooze:article;value:543383]

Aktuální situace a podpora zemí, které stojí za Ukrajinou, podle Zelenského ukazují, jaká cesta se ušla za poslední dva roky. Hlava státu zároveň neopomenula vyzdvihnout čest, odvahu a sílu ukrajinských vojáků, kteří už 730 dnů bojují na frontě.

"Válka musí skončit jen jedním způsobem. A taky tak skončí, naším vítězstvím. Připomínám, že už uběhly dva roky a lidé na to vše pohlížejí trochu jinak. Jinak to nejde. Vzpomínáme, co všichni Ukrajinci udělali, a na základě toho si říkám, že my to zvládneme. My toho vítězství dosáhneme," řekl Zelenskyj.

Právě naděje na vítězství je dle prezidenta to, co obyvatele i vojáky drží nad vodou. "Toto místo dokazuje, že lze zničit budovy a kov, ale nelze zničit nás, Ukrajince. Náš sen a touhu, se kterou uléháme ke spánku a se kterou se probouzíme," dodal Zelenskyj.

"Myslím, že nikdo z nás nedopustí, aby skončila naše Ukrajina. Právě proto, když hovoříme o konci války, vždy přidáváme slova 'za našich podmínek'. A vedle slova mír dodáváme slovo 'spravedlivý'. Pokud hovoříme o budoucnosti, která bude po válce, vždy přidáváme k Ukrajině slovo 'nezávislá'. My za to bojujeme 730 dnů a zvítězíme. A to bude nejkrásnější den našich životů," uzavřel Zelenskyj.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.