Ukrajinu čeká nejistý rok. Velmi brzy může přijít o svého hlavního spojence

Ukrajinci přechází do aktivní obrany. Z té budou útočit na týl nepřítele a přerušovat jeho zásobovací trasy. Takové jsou prognózy války pro následující měsíce. Přestože Rusové v nedávné době ohlásili vojenské úspěchy, prolomení ukrajinské obrany odborníci zatím neočekávají.

"Bude i nadále probíhat velmi intenzivní boj. Rusové se budou snažit využít momentum a narušit nějakým způsobem tu ukrajinskou sestavu," očekává slovenský generál ve výslužbě Pavel Macko.

"Podle mě to bude pokračování toho, co vidíme nyní. To znamená opotřebovávací válka na obou stranách," míní bezpečnostní expert Oldřich Bureš. Ruské útoky se pravděpodobně budou soustředit na východ Ukrajiny, kde se okupanti pokusí dobýt dlouho obléhaná města.

[chooze:article;value:543117]

"Z pohledu Rusů bude určitě zájem pokračovat v tlaku na Kupjansk, který je důležitým logistickým uzlem a který by dával prostor Rusům pro novou ofenzivu do Charkovské oblasti. Dále se určitě budou Rusové snažit vytlačit Ukrajince od Donbasu, a to v té části Doněcka," myslí si Macko.

Jestli se ukrajinské armádě podaří zastavit ruský nápor, bude záležet na množství dodaných zbraní a munice ze Západu. Klíčový úkol pro ukrajinskou armádu je také vystřídat vyčerpané obránce na frontě. Ukrajina se podle odborníků bude muset rozhodnout, jestli přistoupí k další vlně mobilizace.

Bývalý velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj loni navrhoval povolat až půl milionu nových branců. "Mohlo by se stát, že Ukrajina bude mít dostatek zbraní, ale nebude mít dostatek lidí," obává se bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

"Ukrajinci nemají možnost se vzdát, protože nemají garanci, že pokud by navrhli nějaké jednání, že to bude konečná fáze," řekl Macko. Zásadní moment pro vývoj války se očekává ke konci roku. V případě vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách by totiž mohla Ukrajina ztratit svého nejdůležitějšího spojence.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.