Ukrajina si připomíná výročí války. Vyhrajeme, slibuje prezident Zelenskyj

Stále stojíme při vás! To je motto, kterým při druhém výročí začátku války vyjádřili podporu Ukrajině nejen lídři mnoha zemí, ale v ulicích i statisíce lidí po celém světě. Do žluto-modrých barev ukrajinské vlajky se oděly budovy evropských i světových metropolí. Druhé výročí války si připomněli i lidé u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě. "Zemřelo mi hodně přátel, hodně. Můj přítel je v armádě. Je to velmi těžké. Chtěla bych, aby to všechno už skončilo," řekla obyvatelka Kyjeva Malvina Lechynan.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svůj projev k výročí pronesl symbolicky na letišti Hostomel u Kyjeva. Právě tam ukrajinští vojáci na počátku invaze úspěšně odrazili výsadek ruských vojáků, kteří se měli bleskově zmocnit Kyjeva. "Každý normální člověk chce, aby válka skončila. Ale nikdo z nás nedovolí, aby skončila i naše země. Pojďme za to bojovat. Vyhrajeme," pronesl Zelenskyj.         

Do Kyjeva na výročí přijela i čtveřice světových lídru v čele s Ursulou von der Leyenovou. Do ukrajinské metropole cestovali přes noc vlakem z Polska. "Evropa bude stát po vašem boku tak dlouho, jak to bude nutné. S větší finanční podporou, municí, výcvikem pro vaše vojáky, větším množstvím protivzdušné obrany a investic do obrany," slibovala von der Leyenová.

[chooze:article;value:543451]

Italská premiérka Meloniová a kanadský premiér Trudeau se Zelenskym v Kyjevě uzavřeli bezpečnostní dohody v hodnotě desítek miliard korun, které už Ukrajina podepsala i s Francií a Německem.                                                                                                                   

Nedostatek munice podle analytiků přiměl minulý týden ukrajinské síly, aby se stáhly z města Avdijivka na východě země. Boje probíhají také kolem města Bachmut. Ruské síly údajně postupují v okolí města hlouběji na ukrajinské území. Na jihu země postupují i u obcí Robotyne a Verbove v Záporožské oblasti. Právě tam přitom Ukrajina zaznamenala úspěchy během své loňské protiofenzívy.

Ukrajině se prý částečně daří odrážet ruské útoky u města Cherson, Rusko ale zřejmě dobylo část území v oblasti kolem obce Krynky, asi 30 km od města. Ukrajině se také daří v útocích na ruskou černomořskou flotilu a také v sestřelování ruských letadel. Nad Azovským mořem například údajně sestřelila již druhý ruský letoun A-50U, v hodnotě více než 8 miliard korun.                                                                                                      

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.