U dětí se objevují úzkosti. Školám chybí psychologové

Až 50 procent žáků se na základní škole necítí dobře a u zhruba 30 procent dětí se projevují středně těžké úzkosti. "Učitelé mě dost štvou. Chci mít den pohody a odpočinout si a vím, že mám další den test, tak vždycky se na něj budu muset učit, abych dostal dobrou známku a vždycky jsem z toho ve stresu," zhodnotil 11letý Jakub.

Podle odborníků se tyto problémy objevily kvůli koronavirové pandemii. "Vlastně je to jakási ztracenost. To může jít do úzkostnosti, strachu ze sociálních kontaktů, do izolovanosti, do panických atak," vyjmenoval psychoterapeut Michal Vybíral.

​Dalším problémem je také nedostatek školních psychologů. V Česku má psychologa pouze 757 základních škol. Víc než 3 500 škol se musí obejít bez něj.

"Ministerstvo školství vyhlásilo výzvu, která testuje model institucionalizace podpůrných pedagogických pozic. Díky němu jsme schopni zabezpečit více než 2 000 úvazků psychologů na základních školách," uvedla mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:542679]

​Některé školy proto k výuce i dětem přistupují jinak. "Respektujeme děti, posloucháme, co potřebují, přemýšlíme o tom, co nám sdělují, a na základě toho reagujeme a upravujeme ten program," přiblížila učitelka na prvním stupni Jana Šenkyříková. "Pořád nesedíme v lavicích, chodíme i do kroužků a povídáme si o různých věcech," nastínila třeťačka Tereza.

Děti v takových školách pracují především ve skupinách, ve kterých probírají vždy jedno téma z různých úhlů pohledu. "V centrech aktivit je nějaká badatelská činnost, nebo objevování, nebo se zpracovává nějaké zajímavé téma, které přinesou děti," vyložila učitelka na prvním stupni Karolína Peřichová.

"Musíme ale dodat, že dítě potřebuje mít určitý řád a určité mantinely a určitá pravidla," doplnil dětský psycholog Václav Mertin.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.