Agresivní infekce ničí Slovensko. Děti se nedaří vyléčit, šíří se i po nemocnicích

Východ Slovenska se potýká s nárůstem případů nakažení Legionellou. Bakterie šířící se vodou se objevila v okolí Košic, píše portál Zoznam.sk. V samotných Košicích už proti bakterii lékaři přijímají opatření.

I tak se ale už několik lidí nebezpečnou nemocí nakazilo. "U mladší dcery se objevil kašel už v prosinci. Antibiotika u ní díky bohu zabrala, ale starší dcera nepřestává kašlat ani po dvou baleních antibiotik," uvedla matka dvou dcer, které se Legionellou nakazily.

[chooze:article;value:511521]

Legionella se běžně vyskytuje ve vodě, v oblasti proto probíhá důkladné testování vodních zdrojů. Firma Tepelné hospodárstvo, která zajišťuje rozvod vody v regionu, podle portálu Košický štandard také posílila preventivní opatření. Pokud mají obyvatelé domu podezření na přítomnost bakterie, mají se obrátit na firmu.

I když se Legionella šíří skrze vodu, musí člověk kontaminovanou vodu vdechnout, aby se nakazil. Nejčastěji se tak lze nakazit například ve sprše, z kašny nebo na dalších místech, kde se voda v drobných kapkách dostává do vzduchu. Množit se bakterie může i v bojlerech, pokud nejsou dostatečně vyhřáté.

Příznaky nakažení Legionellou zpočátku připomínají běžnou chřipku. Bakterie se projevuje bolestmi hlavy a kloubů a také kašlem. Může však přerůst v takzvanou legionářskou nemoc, která způsobuje silný zápal plic. V extrémních případech může choroba, která se v posledních letech objevuje v Evropě čím dál častěji, končit i smrtí.

Češi nejčastěji umírají na pět vážných nemocí. Tyto kraje jsou na tom nejhůř:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.